Srpski sportski filmovi
youtube/printscreen
Srpski sportski filmovi

youtube/printscreen

Srpski sportski filmovi, Foto: youtube/printscreen

 Sport je odlična baza kroz koju se mogu provući komedija, drama, triler i romantika. U našem izboru ima raznih žanrova pa se vi odlučite za vama omiljeno umetničko delo.

"Više od igre" (1977)

Režija: Zdravko Šotra

Uloge: Petar Božović, Nikola Simić, Ljiljana Dragutinović, Pavle Vujisić...

Popularna televizijska serija kompresovana u film o varošanima fiktivnog naselja Gradine je jedno od najmilijih čeda TV Beograd. Šotra u saradnji sa scenaristom Slobodanom Stojanovićem je prikazao koliko je fudbal u svojim ranim fazama bio najvaćžnija sporedna stvar na svetu, ili bar u Kraljevini Jugoslaviji.

 

Kroz rivalitet crvenog Radničkog i belog Građanskog se vidi sukob radničke klase i ugledne preduzetničke srednje klase u trusnom periodu '30-ih godina 20. veka. Glavni lik Danilo Živić (Petar Božović) je prva zvezda autsajdera Radničkog, koga privlače komunističke ideje, te odlazi kao dobrovoljac u Španski građanski rat. Po povratku pokreće ustanak protiv nemačkog okupatora.

I dok špijuni, tajne službe i policija tumaraju po pitomoj Gradini, njeni meštani se bore sa svodnevicom uz komične momente gde su dominirali Nikola Simić, Pavje Vujisić, Đuza Stojiljković i prerano preminuli Slobodan Đuriž kao Kostolomac.

 

"Nebesna udica" (2000)

Režija: Ljubiša Samardžić

Uloge: Nebojša Glogovac, Ana Sofrenović, Milena Dravić, Nikola Kojo, Goran Jevtović,...

Pečat jednog vremena. Kaja (Nebojša Glogovac) je nezadrživim entuzijazmom osvojio svoju ekipu iz kraja, a onda i čitavu naciju zauvek. Humor u turobnim vremenima, svetlsot u kompletnom crnilu. Smenjivanje užasa i histerije sa nadom i ljubavlju čine ovaj film antologijskim. 

Kaja je heroj svih nas. Otac nemog sina, šarmantni urbani tip na koga je Tijana pala, pa je posle krize počela opet da se zaljubljuje. Učio nas je kako da postanemo šampioni,a gde to može bolje nego kroz sport. Naročito košarku, koja nas je u drugoj polovini '90-ih iznova i iznova činila ponosnima uspesima na evropskoj i svetskoj sceni. Svako od nas može da se pronađe u nekom od likova - da li kroz ekipu iz kraja, Tuču i Žozi, malog Zorana, Kajinu majku Danku ili Tijanu kojoj se beži iz zemlje. 

 

Tužna priča o hrabrosti običnog čoveka da svom sinu, porodici i prijateljima učini život srećnijim, ako ne lepšim. I na kraju, kako to često biva, najbolji među nama otišli su na nebo. 

"Apsolutnih sto"

Režija: Srdan Golubović

Uloge: Vuk Kostić, Srđan Todorović, Paulina Manov, Saša Ali...

U ovom trileru se široj publici predstavio Vuk Kostić. 

Glavni junak Saša Gordić je talentovani strelac koji je krenuo stopama starijeg brata Igora (Srđan Todorović), juniorskog prvaka Evrope u streljaštvu 1991. Međutim, Igor je dobrovoljno otišao u rat u bivšoj Jugoslaviji, iz kog se vratio kao zavisnik od droge. Kako bi imao novaca da vrati dug lokalnom dileru, Igor je prinuđen da rasprodaje imovinu koju su im ostavili roditelji, što se Saši nimalo ne sviđa. Zato on odlučuje da se osveti svima koji su uništili život njegovom bratu.

"Ona voli Zvezdu" (2001)

Režija: Marko Marinković

Uloge: Gordan Kičić, Danijela Vranješ, Ana Stefanović, Goran Jevtić...

Komendija sa početka 21. veka o Srbi, maturantu i vrhunskom igraču malog fudbala. Lik koga glumi Gordan Kičić živi u siromaštvu sa starom bakom (fenomenalna Mira Banjac). Ponude sa profesionalne angažmane se nižu, ali ih Srba rdom odbija jer je njemu samo san da igra za Zvezdu.

Dok je radio kao raznosač pica sa džeparac upoznaje buržujku Mirjanu koja ga osvaja jednako strastvenom ljubavlju prema crveno-belima. Trougao upotpunjuje muškobanjasta Daca, koju Srba "ne zareztuje 2%" i koja se na razne načine trudi da osvoji Srbiju. Scenario za film je pisao čuveni Goran Mihić, a Bajaga i insktruktori su snimili jednu od omiljenih navijačkih pesama "delija".

 

"Jedan na jedan" (2002)

Režija: Mladen Matičević

Uloge: Zoran Čiča, Branko Bojović, Relja Milanković, Ivan Jović,...

Prvi srpski "geto" film. Niko od nosećih glumaca nije dramski umetnik po profesiji. Čiča, koji glumi paklenog basketaša Mačka se inače bacio košarkom, bandu negativaca čine članovi kultnog benda "Sanšajn" na čelu sa Banetom kao Komom. Replike duhovitog, a surovog kome se i dan-danas rado izgovaraju u svakodnevnom govoru. Da ne zaboravimo, najbolje Mačkove drugare, ikone našeg repa, tandem grupe VIP - Relju Milankoviča Demiana (Reksonu) i Ivana Jovića Ikca.

"Jedan na jedan" je zaključao atmosferu novobeogradskih blokova, sivilo i turobnost, pomešanu sa nedosanjanim snovima ćutljivog Mačka.

 

"Montevideo, Bog te video" (2010)

Režija: Dragan Bjelogrlić

Uloge: Miloš Biković, Petar Strugar, Danina Jevtić, Nina Janković,...

Bjelin debi je vratio publiku u bioskope i iznedrio novu generaciju mladih glumaca koji su preuzeli deceniju za i pred nama. Saga o učestvovanju reprezentacije Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu rađena je po knjizi barda sprskog novinarstva Vladimira Stankovića. Pojedini detalji i osobenosti glavnih likova, stvarnih ličnosti su za potrebe priče izmenjeni, ali je čitav paket lepo upakovan. Sudar klasa, maniri, duh vremena sažeti su 140 minuta. Na talasu uspeha je snimljena serija "Na putu za Montevideo" (2013) i drugi deo, sniman na tenerifama "Montevideo, vidimo se" (2014). Uostalom, taj film nam je dao "Pukni zoro" i "Samo malo". 

 

"Bićemo prvaci sveta" (2015)

Režija: Darko Bajić

Uloge: Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić, Sergej Trifunović...

Najavljen kao "košarkaški Montevideo", film Darka Bajića je snimljen povodom 45 godina od prvog zlata jugoslovenske košarke, osvojenog na Svetskom prvenstvu u Ljubljani. Iako se radilo o regionalnoj produkciji, nije dotakao te visine fudbalske franšize, mada je svakako poželjno da budući naraštaji znaju pored Moše i Tirketa takođe i za nedavno preminulog Boru Stankovića, Radovana Šapera, Nebojšu Popovića, Ranka Žeravicu. Košarka u Srbiji se nije rodila sa Đorđevićem, Paspaljem, Divcem, Danilovićem, a i Kića, Moka i Praja su imali svoje uzore. Temeljan rad novinara i produkcije uložen je u igrani i prateći dokumentarni film "Prvaci sveta".

 

Poput rivaliteta Radnički-Građanski, Jugoslavija-BSK i ovde se kroz Partizan i Zvezdu pokazao uticaj komunističkog režima i smelost omladine da se okrene sportskim vrednostima dok je garež ratnih granata još bila na zidovima kuća koje su preživele dva bombardovanja tokom Drugog svetskog rata. 

 

"Ekipa" (2019)

Režija: Marko Šopić

Uloge: Rade Ćosić, Andrija Milošević, Dragan Jovanović, Ivana Dudić,...

Igrani film sa pop-kulturnim referencama bez dokumentarnog sadržaja. Fudbaler Partizana Zdravko je zašao u poroke, nus pojavu života fudbalera, ispraćajući ih skandalima.

Menadžeri, treneri, vlasnici klubova, tajkuni i legende Partizana u epizodnim pojavljivanjima pokazuju radnje iza kulisa, van terena, skrivene od očiju javnosti u tri dana radnje filma.

Dakle, da vidimo šta vi kažete! Da li smo neki zaboravili?

 

 

 

 

 

Komentari (1)

mile

13.04.2020 20:41

daj ljudi kakve su to gluposti pa( ko to tamo peva) je remek delo