Vojislav Šešelj
Milorad Milanković
Vojislav Šešelj

Milorad Milanković

Vojislav Šešelj, Foto: Milorad Milanković

Lider Srpske radikalne stranke dobio je u rekordnom roku od svega dva dana diplomatsku putnu ispravu, koju mu je kao narodnom poslaniku dodelilo Ministarstvo spoljnih poslova! Prva stanica mu je, kaže, Zagreb...

On je morao našem ministarstvu da uputi zvaničan predlog i obrazloži za koje mu potrebe treba ova povlašćena putna isprava, nakon čega se razmatra o dodeli tog dokumenta.

Šešelj je za „Alo!” naveo da neće časiti časa da iskoristi novu laskavu putnu ispravu i prvo će se zaputiti u Zagreb!

Mora da ga drži u Skupštini

Prema propisima, diplomatski pasoš poslanik ne bi smeo da drži kod sebe, već se on deponuje u Sekretarijatu Narodne skupštine i sme da se koristi samo i isključivo prilikom putovanja na koje poslanike šalje Narodna skupština. Tako, ukoliko bi Šešelj odlučio da ode na put mimo odluke Skupštine, time bi načinio zloupotrebu isprave. Međutim, kako su nam ispričali pojedini poslanici, pasoš gotovo niko ne drži u Skupštini i koristi se za razne prilike, od letovanja do zimovanja, a ne samo za službene potrebe.

- Dobio sam diplomatski pasoš. Uskoro idem u Zagreb. Nadam se da mi kao uglednom srpskom diplomati hrvatske vlasti neće praviti nikakve smetnje. Juče sam bio u stanici, slikali su me i danas sam dobio pasoš. I te kako ću ga koristiti. I eto mene, Kolindice moja mila, kod tebe prvo. Morali su mi dati ovaj pasoš jer nema Srbija trenutno uspešnijeg diplomate od mene - rekao je Šešelj za „Alo!“.

Na pitanje da li mu je poverena misija u inostranstvu, s obzirom na to da po Uredbi o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša poslanik tako može da dobije diplomatski pasoš, Šešelj je rekao da ima misiju, ali da se ona ne poverava javnosti:
- Ja sam čuveni misionar - poručio je on.

Oj vojvodo diplomato

printskrin

Oj vojvodo diplomato, Foto: printskrin

Diplomatski pasoš, koji se smatra i statusnim simbolom, a koji garantuje privilegije poput preskakanja redova na granicama, prelazak bez detaljnijeg pretresa policije, brži dolazak do vize i mogućnost da uopšte ne mora da vadi vizu za neku zemlju ukoliko Srbija sa njom ima potpisan sporazum o ukidanju viza na diplomatske pasoše, lider radikala moći će da koristi pet godina.

Međutim, Šešelju, koji je neretko sklon izjavama koje su sve samo ne diplomatske, prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, zemlje regiona u kojima je proglašen nepoželjnim, poput Hrvatske i Bosne, bez obzira na pasoš ipak mogu zabraniti ulazak ili ga proterati.

- Šešelj je majstor privlačenja pažnje, uopšte ne znači da će se on sada sa pasošem uputiti stvarno u Hrvatsku ili bilo gde drugde, ali svakako dobio je svetla reflektora uperena u sebe i veću mogućnost za propagiranje svojih ideja. On će nastojati da uz pomoć diplomatskog pasoša uspešnije deluje, ali će verovatno države u regionu u kojima je nepoželjan gledati da mu to maksimalno otežaju. Naročito Hrvatska, koja je jako agresivna i antisrpska i prema ljudima koji su neuporedivo umereniji od Šešelja. Oni mogu da mu spreče ulazak u zemlju bez obzira na pasoš ili da ga proteraju - objašnjava Anđelković.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić Šešeljevo dobijanje pasoša i njegovu najavu odlaska u Hrvatsku komentarisao je rečima:
- Diplomatski pasoš može da se nosi samo kada si u službenoj poseti, kao član delegacije. Ne može kad ideš u provod - napisao je Krstić na Tviteru.

Ivica Dačić

Petar Dimitrijević

Ivica Dačić, Foto: Petar Dimitrijević

 

Dačić bez komentara

Povodom izdavanja pasoša lideru radikala, „Alo!” juče nije uspeo da dobije komentar od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića. Na pozive redakcije nije odgovarao ni državni sekretar u MSP-u, Veljko Odalović.

Inače, po zakonu pravo na diplomatski pasoš imaju predsednik države, predsednik Skupštine, premijer, ministri, predsednik Ustavnog suda, predsednik vrhovnog suda, guverner NBS-a, načelnik Generalštaba, zaposleni u MSP-u, poslanici, prvi čovek civilne službe bezbednosti, prvi čovek vojne službe bezbednosti, tužilac za ratne zločine, eminentni sportisti... Diplomatska putna isprava izdaje se i zaposlenima u Ministarstvu spoljnih poslova, u skladu sa propisom resornog ministra.

Radi obavljanja poverene misije u inostranstvu, na obrazloženi predlog, diplomatski pasoš se izdaje poslaniku u Skupštini Srbije, tužiocu za ratne zločine Srbije, predsednicima skupština i izvršnih veća autonomnih pokrajina, rukovodiocu civilne i vojne službe bezbednosti.

Zorana Mihajlović

Alo!

Zorana Mihajlović, Foto: Alo!

 

Zorana liči na Tozu Vampira

„Ljudi, je l‘ ‘Cerezit‘ počeo da šminka Zoranu Mihajlović? Dajte, bre, našminkajte ženu, ne zezajte ministarku. Izgleda kao Toza Vampir...”- napisao je na Tviteru jedan korisnik koji se predstavlja kao Vojislav Šešelj. Lider radikala sa osmehom i oduševljenjem prokomentarisao je taj tvit za „Alo!“ - Nažalost, ja to nisam napisao, ali kao da jesam. Mnogo mi se sviđa taj tvit. Zorana stvarno liči na Tozu Vampira. I ja pratim taj Tviter nalog iza koga stvarno ne znam ko stoji, ali se radi o nekom ko je jako duhovit i ko je u stanju s vremena na vreme da potpuno pročita moje misli. Ekspresno je odgovorila i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je za „Alo!“ otkrila da joj lider radikala liči na Lurča. - Ako sam već prinuđena da se spuštam na Šešeljev nivo, onda ovako. Videla sam da je neko na Tviteru napisao da vođa „srpske rijaliti stranke“ Vojislav Šešelj liči na Lurča, lika iz poznate serije „Porodica Adams“. Naravno da to nisam ja napisala, ali čini mi se da je taj tviteraš čita misli većine građana Srbije - rekla je ona. D. R.

Save

Komentari (9)

VUKOVI SA MANJAČE

24.08.2016 08:42

ETO SAD SE VIDI KOLIKO JE VLADA SRBIJE NEODLUČNA ,SRAMNA I JADNA. DOVELI SU OVOG DA PRAVI CIRKUS PO SRBIJI ALI I PO DRŽAVAMA BIVŠE JUGOSLAVIJE . VALJDA ĆE SE NEKO NAĆI DA GA SPREMI U BUTRU ZA SVA VREMENA. TAMO IMA VREMENA DA NAPIŠE SVOJE MEMOARE.SAD ĆE DA UDARI DA PRAVI CIRKUS PO CRNOJ GORI ,HRVATSKOJ I NJEGOVOJ BOSNI. DA HUŠKA NAROD NA RAT A POSLE SE SKLONI I POSMATRA REZULTATE MINULOG RADA.

Ajde

24.08.2016 09:04

Nikakav diplomatski ststus ga ne može zaštitit od hapšenja za ratne zločine.

mimi

24.08.2016 09:33

Olimpiske IGRE su zavrsene pociju nove! Teorija da su poslednji izbori raspisani kako bi omiljeni opozicionar usao u parlament ima smisla!

PEVAC

24.08.2016 10:45

Tomina tasta,Daciceva tasta,bliza i dalja rodbina svih politicara,kumovi,poslovni partneri...Pa u tom kazanu i Seselj!I moze ta naduvana mesina pricati budalastine ovde,negde van Srbije male su sanse da ce smeti i da progovori!Jeste on budala,ali toliko lud nije da ugrozi sebe!

Dnevno

24.08.2016 11:10

DCLEAKS: Soros potrošio 6 milijuna dolara na euroizbore, 46.000 dolara “Centru za mirovne studije” za “kampanju javnog blaćenja i sramoćenja”

Feniks1

24.08.2016 13:02

Na wikipedia pise da ima skj knjizicu od 16-te godine . Da vidimo tu sliku . Ne nasjedajte na objavljene Sorrossovve dokumente . Magla za oci . Da bi mnogi rekli "Nasi su posteni , nema njih na spisku " . Takve stvari se drze po velikim sefovima a ne kompu prikopcanom na internet . Sta se moze uciniti sa 4 miliona danas ? Onda bi svaki tajkun stvarao drzave .

Savetnica

24.08.2016 14:28

Dacic deli Diplomatske pasose kao Kiki Bombone ,poseduju ga mnoge prostitutke ,kriminalci ,prijatelji ,rodjaci ,cak i Palestinci za 5000 evra cak ga mozete i kupiti,PA STO NEBI I SESELJ

Сава Прокоповић из Ритопека

24.08.2016 19:33

Ми не подржавамо ону Зорану ни у једном делу.

Драгомир

24.08.2016 20:30

Стани мало?Не што журиш већ што заостајеш! - Данас читајте оно што нисам написао! - Клонирање срба још није почело али ДЕКЛОНИРАЊЕ увелико траје! - Једног убили зато што је много знао а другога што је много хтео! - Петорици дај по флашу ракије има да нађу тему за свађање!Дај им само једну флашу за све видећеш невиђену слогу! - Ако те неко клевеће прави се да га нису чуо.Умлати га па се прави да ниси то учинио! - Србин се плази хрвату.Хрват се плази србину.Види,имају исти језик! -