klima
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Letnje vrućine danima su na snazi širom Srbije, a tek nam dolazi novi toplotni talas. Ovo je deo godine kada klima-uređaji pojačano rade u našim domovima, te je bitno i da ih dobro održavamo.

Kako biste izbegli dodatne troškove pozivanjem majstora, otkrivamo vam kako da očistite prljave i zapušene filtere klime koji često mogu biti i leglo zaraze. Možda zvuči komplikovano, ali zapravo nije.

Pamučnom krpom očistite spoljnu stranu unutrašnje jedinice klime, a zatim podignite poklopac. Unutra ćete videti filter u obliku mrežice koji ćete izvući, tako što ćete povlačiti donji deo filtera ka gore, a zatim ga izvući ka sebi nadole. Filtere onda potopite u vodu zajedno sa sredstvom za dezinfekciju ili odmašćivanje kako bi se otklonila prljavština, mada stručnjaci savetuju da prvo uradite dezinfekciju sredstvom koje sadrži alkohol, a zatim da ga potopite u vodu. Kada se filter nakon ispiranja potpuno osuši, vratite ga u uređaj.

Kada ste vratili filter na svoje mesto i stavili poklopac na klimu, nekim blagim sredstvom za čišćenje i krpom prebrišite uređaj spolja kako biste otklonili nakupljenu prljavštinu. Tokom letnjih meseci ovaj postupak ponavljajte na deset dana kako biste u svom domu obezbedili zdravo strujanje vazduha.

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading