zastava i nevreme sad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Doneti odluku za odlazak iz zemlje nikada nije laka i nikada nije ona odluka koja se donosi preko noći. Međutim, i nakon mnogo razmišljanja i kalkulacija postoji tok koji se mora ispoštovati i koji je dugotrajan.

Upravo on, zanimao je dvoje Srba, momka i devojku koji su priznali da su odlučili da odu "preko bare" i nađu svoj mir u Americi. Zato su unutar Fejsbuk grupe "SRBI U AMERICI Serbs in America" pitali naše ljude šta je ono što im je zaista potrebno da bi se preselili i da li je preseljenje uopšte moguće.

"Poštovani članovi grupe, nakon dužeg razmišljanja dečko i ja smo odlučili napustiti Srbiju i odlučili smo se za Ameriku. Potrebne su mi sve moguće informacije, kako do vize, kako do posla, kako do stana? Koje mesto biste preporučili za početak?

Što se jezika tiče, ja pričam engleski i osnovno nemački, dečko engleski. Što se posla tiče radila sam u restoranima brze hrane, na sladoledu, menjačnici, administrativne poslove kao i negovateljica u Nemačkoj. Dečko je CNC operater, radi kao dostavljač u kurirskoj službi, takođe je vozio po inostranstvu. Toliko od mene ukratko, svaka bi nam pomoć dobro došla, pozdrav", upitala je devojka rešena da ide iz Srbije.

"Prvo morate da sredite vas status u Srbiji"

Na svoja pitanja dobila je različite odgovore.

"Uh, teška priča, ali nije nemoguća. Prvo, super što ste odlučni, samo postoje bitne stvari koje morate da znate. Za početak, da dođete ovde na neku radnu vizu (legalno) je ravno nemogućem, niste visokokvalifikovani da bi neka kompanija sponzorisala vaše vize, dakle, druga opcija je preko turističke vize da dođete, pa ostanete ilegalno i jurite posle da sredite legalan boravak, što može da traje mnogo godina. Ali da bi dobili i turističku vizu morate da imate neki pozadinu, da radite, ugovor na neodređeno, da imate redovna primanja, dobru istoriju putovanja, sve to gledaju…Ako si nezaposlena a apliciraš za vizu odmah si im sumnjiva da ćeš biti potencijalni imigrant i odbiće te. Ovde posla uvek ima za osobe koje su radne i vredne. Dakle, prvo morate da sredite vas status u Srbiji, posao, finansije, dobro se pripremite za apliciranje turističke vize, ako bi dobili vizu, posao i snalaženje ovde je najlakše", napisala im je jedna Srpkinja u Americi.

"Nije Amerika kao što je bila"

Neki su im preporučili i rad na kruzeru, koji bi im omogućio ostajanje u Americi - doduše ilegalno.

"Moj savet posao na kruzeru i onda visa. Posle 1-2 ugovora na brodu ćete mnogo lakše dobiti turističku vizu nego sada trenutno. Pri tom će uštedeti nešto za početak. Mada ne valja davati ovakve savete jer tranzitna viza znači i suze u ocima za najrođenijima narednih 10-15 godina", "Ljudi nije ni Amerika kao sto je bila, bilo bi dobro ako možete legalno doci, kao ilegalci bolje da ne dolazite. Ovde ima emigranata preko 10 miliona bez papira i rade sve teške poslove i minimalne satnice i na taj način ne isplati se dolaziti. Rade na crno, nemaju osiguranje a otići ovde doktoru bez osiguranja je katastrofa", pisali su oni.

Bolja Evropa nego Amerika?

Neke je zanimalo zašto baš Amerika. Posebno zbog poslova koje je devojka navela, za koje kažu da su lakši za naći na ovoj strani sveta.

"Ne bih da shvatite moj komentar zlonamerno ali sa profesijama koje ste naveli postoje mnogo bolje zemlje za odlazak na bum. Ponavljam ne želim da potcenim ničiji rad ali pazite. U Evropi su mnogo bolje regulisani uslovi za zaposlene nego ovde, u zapadnoj Evropi imate sva prava, dok vam se ovde u 90% slučajeva isplati da budete samo poslodavac. Skandinavske zemlje, Beneluks, Švajcarska, Nemačka su vam mnogo bolji izbori za vašu situaciju", posavetovala ih je jedna žena.

Međutim bilo je onih koji se nisu složili s njom.

"Amerika kakva god da je, bolja je za posao i život nego bila koja evropska država. Pod jedan - veliko tržište posla. Radiš kao recimo računovođa, preseliš se iz San Franciska u Majami. To je tri sata leta, a ista zemlja i isto tržište. Druga stvar koju mnogi uzimaju zdravo za gotovo - porezi. U Americi su mnogo manji. Mnogo. Druga je stvar što u Americi primiš bruto platu osam hiljada pa kukaš što ti na poreze i osiguranja ode četvrtina plate. A u Evropi plata neto pa dobiješ recimo pet hiljada, a u stvari su ti uzeli još pola od toga na porez.

"Ovde nije kao na filmu i ovo nije Holivud"

Javili su se i oni koji su napustili Ameriku i vratili se u Evropu ili Srbiju.

"Ja sam proveo više od 40 godina u USA. Upravo se vratio u Srbiju. Žalim što sam bacio tolike godine u nepovrat. Nema ništa bez otadžbine. Amerika je veliko zlo! Bilo je dobro pre 30-tak godina... sada je jedno veliko s*anje! Mogu još samo da kažem da ovde nije kao na filmu i da ovo nije sve Holivud", "Odrasla sam u Njujorku, preselila se u Austriju sa mužem. Bukvalno je život ovde toliko sigurniji, imate toliko vremena za porodicu i decu. Plate su manje ali su zato srazmerne troškovima i ostane lepa šuma sa strane. Zdravstveno džaba bukvalno. Ja sam prezadovoljna te se ne bih složila da USA ne može da se meri sa Evropom, samo su kulture življenja različite. Amerika je super stvar za oportuniste ambiciozne ljude ali smatram da je Evropa mnogo lepša i sigurnija za život sa porodicom", objasnili su oni.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading