Nikola Tesla
Foto: Promo/Foto: Wikipedia

On je odgovorio predivnim esejem u kojem je objasnio da je čitavog života promišljao o najdubljim životnim pitanjima, i na kraju shvatio da se odgovor krije u molitvi "Oče naš".

Oče naš

Kada izgovaramo reči "Oče naš", priznajemo da je Bog naš nebeski Otac, ali i Otac svih ljudi, bez obzira na njihov status ili stanje. Sin Božiji nas je naučio da kažemo "Oče naš", a ne "Oče moj", čime se potvrđuje univerzalna ljubav i jednakost svih ljudi pred Bogom.

Koji si na nebesima

Ove reči znače da je naša prava domovina na nebesima, gde se nalazi naš Otac. Pagani koji vide svoje roditelje samo u ovom materijalnom svetu ne mogu verovati u nebesku domovinu. Gospod je rekao: "Gde je blago vaše, onde je i srce vaše", što ukazuje na to da naša srca treba da budu usmerena ka nebeskoj domovini.

Nek se sveti ime tvoje

Ova molitva znači da treba da osveštamo sve naše poslove imenom Božijim. Naše društveno uređenje treba da bude pod Božijim imenom. Takođe, ime nije samo puko imenovanje već i suštinsko određenje bića u kraljevstvu Božijem.

TESLU SU UPITALI DA OBJASNI SVOJU ŽIVOTNU FILOZOFIJU Odgovorio je da se tajna krije u jednoj molitvi!

foto: churchofjesuschrist.org

 

Nek bude carstvo tvoje

Carstvo Božije dolazi zajedno sa Bogom. Moleći za Carstvo Božije, molimo za najsavršeniju vlast, a za dolazak Cara Boga molimo za najsavršenijeg Vladara. Carstvo Božije izražava beskonačnu raznovrsnost Božanstva.

Neka bude volja tvoja kako na nebesima tako i na zemlji

U nebeskom svetu vlada savršena volja Božija, koju duhovi svetlosti dragovoljno usvajaju. Tako treba da bude i na zemlji, da se volja Božija manifestuje u našem životu.

Hleb naš nasušni daj nam danas

Ne molimo se samo za naš hleb, već za hleb svih ljudi. Ova molitva ima moralno-ekonomski princip, priznajemo da je hleb od Boga i da pripada svima. Takođe, podseća nas da živimo u sadašnjem trenutku, tražeći hranu za danas.

I oprosti nam dugove naše kao što mi opraštamo dužnicima svojim

Bog od nas traži da oprostimo drugima kako bi On oprostio nama. Dugovi se odnose na eterično telo, gde su usidrene trajne sklonosti i navike. Pogreške koje činimo u zajednici potiču iz eteričnog tela.

I ne uvedi nas u iskušenje

Molimo Boga da nas ne stavlja na ispit jer smo slabi i lako možemo pasti. Iskušenje označava mogućnost greške astralnog tela, koje je puno nagona i strasti.

No izbavi nas od zloga

Molimo se da nas Bog izbavi od Satane, nosioca svakog zla, koji zaslepljuje ljude i vodi ih ka iluzijama. Samoljublje i egoizam, kao greške ljudskog "ja", vode ljude u zlo i udaljavaju ih od Božje volje.

Tesla je kroz ovu molitvu izrazio duboku povezanost sa duhovnošću i verovanje da su odgovori na najdublja životna pitanja često jednostavni i univerzalni, skriveni u svakodnevnim rečima i delima.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading