NOKTI
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Lepota žene ogleda se ponajviše u njenoj nezi. Ne postoje te korekcije koje mogu ispraviti lošu negu kože i kose. Nokti su veoma važni i za zdravlje i za lepotu dama. Upravo oni nam mogu zadavati probleme ako o njima ne vodimo računa.

Najčešći problemi su lomljivi nokti, listanje noktiju ili upala zanoktica. Međutim, za svaki, pa i ovaj problem postoji rešenje. Stručnjaci magazina Helti daju konkretna rešenja i smernice.

Problem: lomljivi nokti

„Ako nokti puknu umesto da se pocepaju, to je obično zato što su previše suvi”, kaže Marijan Njuman, koja savetuje da koristite kvalitetno ulje za nokte svaki dan.

Uverite se da ulje sadrži jojobu ili avokado, jer će ono najbolje prodreti u sve slojeve noktiju. Nokti obično imaju 18 odsto vode, a kada padnu ispod 16 odsto, mogu postati suvi i skloni lomljenju, pa vodite računa da budu dobro hidrirani. Takođe povećajte unos cinka - potrebnog za zdrav rast noktiju. Seme bundeve i sočivo su dobri izvori.

Problem: listanje noktiju

Napravite nedeljni mini-manikir kod kuće, nanesite ulje na svaki nokat i kožu zanoktica, a zatim uklonite ivicu nokta veoma finom turpijom za nokte. Na ovaj način će deo nokta koji se ljušti na kraju izrasti. Tretman keratinom koji se primenjuje dnevno najmanje dve nedelje prodreće u ploču nokta. Takođe, obavezno nosite rukavice kada obavljate kućne poslove - voda ulazi između slojeva koji se ljušte i pogoršava situaciju. Ako ništa drugo - namažite makar providan lak za nokte. I ne zaboravite na ishranu – studije su otkrile korelaciju između niskog nivoa magnezijuma i noktiju koji se listaju – povećajte unos spanaća, blitve i mahunarki.

Problem: tanki ili mekani nokti

Ako su vam nokti mekani i lako se savijaju, uverite se da unosite dovoljno proteina i vitamina A. Uzmite i dodatak vitamina D, koji podržava apsorpciju kalcijuma, neophodan za jake nokte.

(Magazin Politika)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading