mladić
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Ako ste ikada putovali vozom u Evropi, znate da mogu biti veoma udobni i prostrani. A jedan mladić u Nemačkoj toliko voli te vozove da je odlučio da u njima živi stalno.

Sedamnaestogodišnji Lase Štoli proveo je poslednjih godinu i po dana putujući vozovima po svojoj zemlji, razgledajući znamenitosti dok radi na daljinu.

Opremljen svojom neograničenom godišnjom železničkom kartom, Štoli troši samo oko 10.000 evra - 17.800 dolara - godišnje.

Tinejdžer je rekao Business Insideru da noću parkira u spavaćim kabinama prve klase, a tokom dana rezerviše sedište sa stolom gde može da radi na svom laptopu, obavljajući svoj posao softverskog programera na daljinu.

"Odlučio sam da živim u vozu kada sam imao 16 godina. Školski dani su mi iza leđa i ceo svet mi je bio otvoren," rekao je u publikaciji, prema prevodu u The Sun-u.

Prema Štoliju, jedini nedostatak je mali prostor za prtljag u vozovima - morao je da postane vešt u putovanju sa malo prtljaga.

"Tako da sam leta 2022. godine odlučio da popustim svojoj čežnji za putovanjem, ostavim roditeljski dom iza sebe i upustim se u ogromnu avanturu."

"Prvi meseci su bili teški i morao sam puno da naučim o tome kako sve funkcioniše. Sve je bilo drugačije nego što sam zamišljao", podelio je.

Štoli, koji je veliki ljubitelj voza i putovanja železnicom, kaže da izlazi samo da se istušira, obično u lokalnim centrima ili bazenima.

Svoj nomadski život dokumentuje na svom blogu, gde je nedavno napisao "moj dom je voz".

"Ako poželim da putujem do mora, ujutru se vozim na sever. Ako čeznem za gužvom velikog grada, onda tražim vezu za Berlin ili Minhen."

"Noću spavam u pokretnom Intercity Express (ICE) vozu, a tokom dana sedim na sedištu, za stolom, i radim kao programer, okružen mnogim drugim putnicima i komuterima.

Prema Štoliju, jedini nedostatak je mali prostor za prtljag u vozovima - morao je da postane vešt u putovanju sa malo prtljaga.

"Najvažnija stvar su mi laptop i slušalice koje smanjuju buku, koje mi barem pružaju malo privatnosti u vozu," rekao je.

"Izazov da se ne gomila sve više i više stvari je centralni deo minimalističkog načina života. Posebno sa rancem, brzo dostignete ograničenje prostora."

Ali prednost neplaćanja računa definitivno čini sve to vrednim.

Kada ne radi ili ne gleda kroz prozor nemačku prirodu, Stoli voli da istražuje. Od kada je krenuo na put pre 18 meseci, putovao je oko 500.000 kilometara širom zemlje.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
voz

Komentari (0)

Loading