jaja
Foto: Shutterstock

 Međutim, naučnici su otkrili rešenje koje se svodi na sadržaj našeg doručka. Ispostavlja se da popularni "engleski doručak", predvođen slaninom, možda i nije tako loša ideja kao što se obično misli.

Engleski doručak se smatra jednim od najbogatijih u Evropi, s prosečno potrošenih gotovo 1.200 kalorija svakog jutra. U poređenju, Nemci unesu oko 340, a Portugalci samo 300 kalorija.

Ovo može sugerisati da Englezi imaju problema s kilažom, dok su Portugalci vitki. Ali zapravo, suprotno je istinito.

Većina ljudi koji se bore s gojaznošću, preko 75%, živi van Evrope, uglavnom u Meksiku. Ipak, tamo se ne unosi mnogo više kalorija za doručak nego kod Engleza. Pa, u čemu je kvaka?

Istraživački tim otkrio je vezu između navika doručka i skladištenja masti - što više kalorija ujutru, to manje gojaznosti.

DORUČAK

 

 

Na prvi pogled, ovo može delovati apsurdno jer ako unesete preko 1.000 kalorija ujutru, morate biti prilično disciplinovani tokom dana da biste ostali unutar dnevnog unosa, koji se kreće od 1.900 do 2.400 kalorija.

Međutim, istraživanje je pokazalo da visokokalorični doručak zapravo smanjuje apetit tokom dana.

U studiji koja je pratila muškarce i žene s prekomernom težinom koji su pratili umereno niskokaloričnu ishranu, otkriveno je da je bez obzira na to da li su jeli obilan doručak ili ne, dolazilo do gubitka težine od tri kilograma svakih četiri nedelje.

Iako nije bilo razlika u metabolizmu i potrošnji energije, ispitanici su primetili da je lakše slediti dijetu kada su jeli više kalorija ujutru, jer su bolje kontrolisali apetit i osećali se siti do kraja dana.

S druge strane, oni koji su jeli manji doručak doživeli su češće napade gladi posle doručka.

Dakle, obilan doručak može biti dragocen saveznik za one koji žele izgubiti težinu, jer pomaže u kontroli apetita i održavanju zadovoljavajuće ishrane tokom dana.

(mondo.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading