rat u izraelu
Foto: Printscreen/Foto: Pirntscreen/YouTube

"Ona se rodila u Strumici 31. januara. To tvrdim sa velikom sigurnošću, jer mi je sama Vanga pričala o tome", izjavio je Kiprov.

Međutim, predsednik fonda "Vanga", Ivan Dramov, čvrsto veruje da se proročica rodila 3. oktobra. Datum rođenja naveden u njenim pasošima iz 1953. i 1995. godine je upravo 3. oktobar.

"Dugo će se još raspravljati o datumu mog rođenja", jednom je rekla Baba Vanga, što se pokazalo kao još jedno njeno ostvareno proročanstvo, navodi se u publikaciji "Trud" posvećenoj obeležavanju dana njenog rođenja.

Gubitak vida i sposobnost da vidi budućnost su odlike Vangelije Pandeve Gušterove, poznate kao Baba Vanga, koja je izgubila vid kao dvanaestogodišnje dete, ali je stekla „duhovni“ vid. Veruje se da joj je to omogućilo da predviđa budućnost.

Vanga se rodila 3. oktobra 1911. u porodici Pande Surčeva i Paraskeve Surčeve u Strumici u Solunskom vilajetu Osmanskog carstva (danas Severna Makedonija). Bila je prevremeno rođena beba sa zdravstvenim komplikacijama. Po lokalnoj tradiciji, bebi nije dato ime dok nije bilo sigurno da će preživeti. Kad je beba prvi put zaplakala, babica je na ulici pitala prolaznika za ime. Prolaznik je predložio ime Andromaha, koje je odbijeno zbog anti-grčkih raspoloženja u makedonskom bugarskom društvu, a drugi predlog je bio grčko ime prilagođeno na bugarski: Vangeliia. Nakon Bukureškog ugovora 1913. godine, Strumica je pripala Bugarskoj.

Tokom njenog detinjstva, njen otac je bio aktivan u Interenoj makedonskoj revolucionarnoj organizaciji. Rektrutovan je u bugarsku vojsku tokom Prvog svetskog rata, dok je Vangina majka umrla ubrzo nakon toga, ostavljajući Vangu zavisnu o brizi komšija i porodičnih prijatelja. Nakon rata, Strumica je pripala Kraljevini SHS (Jugoslavija), a jugoslovenske vlasti su uhapsile njenog oca zbog njegovih probugarskih aktivnosti i oduzele mu imovinu, dovodeći porodicu u dugotrajnu nemaštinu.

Godine 1923. Vanga se preselila s ocem u Novo Selo. Tornado je navodno podigao Vangu i bacio je u obližnju njivu, što je rezultiralo postepenim gubitkom vida usled povreda koje su izlečene samo delimično. Godine 1925, Vanga je poslata u školu za slepe u Zemunu, u Kraljevini SHS (danas Srbija), gde je učila da čita Brajevo pismo, svira klavir, plete, kuvati i očistiti. Nakon smrti svoje maćehe, vratila se kući da brine o svojoj mlađoj braći i sestrama. Porodica je živela u siromaštvu.

Godine 1939, Vanga je dobila pleuritis, ali se brzo oporavila nakon što je lekari nisu davali šanse.

Vanga je 1942. godine udala se za Dimitra Gušterova, a par se preselio u Petrič, gde je Vanga postala poznata. Dimitar je kasnije regrutovan u bugarsku vojsku i bio stacioniran u severnoj Grčkoj. On se razboleo, pao u alkoholizam i umro 1962. godine.

Nakon Drugog svetskog rata, bugarska policija i komunistička partija pokušali su da ograniče Vangine aktivnosti, ali su ljudi i dalje dolazili kod nje. Nakon što je društveni pritisak oslabio 1960-ih, Vanga je zaposlena u opštini Petrič i Institutu za sugestiju, deo Bugarske akademije nauka. Politbiro Bugarske komunističke partije i vodeći intelektualci su je takođe konsultovali, uključujući, navodno, generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza Leonida Brežnjeva. Devedesetih godina prošlog veka, crkva je sagrađena u Rupitama od novca koji su ostavili njeni posetioci, koja je osvećena 1994. godine. Vanga je umrla 1996. godine od raka dojke, a njena sahrana privukla je veliku masu ljudi.

Vangina kuća u Petriču pretvorena je u muzej, koji je otvoren 2008. godine. Kuća u Rupitama otvorena je za posetioce 2014. godine. Ona je posthumno proglašena za "Počasnog građanina" opštine Petrič 2012. godine.

TV serija "Vangelia" od 24 epizode, naručena od Prvog kanala Rusija 2013. godine, sadrži elemente misticizma. Vangina navodna predviđanja i ličnost ostaju popularni u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, prvenstveno u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Rusiji. Mnoge ruske publikacije posvećene ovoj misterioznoj proročici su brojne, uključujući i „Veliku enciklopediju Vange“, ruski onlajn projekat posvećen njoj. Navodna predviđanja su često tema veb stranica o teoriji zavere i tabloidima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading