Kip Pobedniku na Kalemengdanu
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Beograd je jedna od pet omiljenih destinacija kineskim turistima. Simpatični i nasmejani, vole sve da slikaju. Prema podacima Turističke organizacije Beograda, kada nam dođu u posetu, ostaju duže od sedam dana.

Ukupno je od početka godine bilo 40 hiljada noćenja kineskih turista samo u prestonici. Dolaze nam uglavnom predstavnici srednje klase, a procenjuje se da ih trenutno u Kini oko 200 miliona.

Beograd im među pet omiljenih destinacija

U poslednjih pet godina Beograd im je među prvih pet omiljenih destinacija.

- Ono što je zanimljivo za kineske turiste i atipično, jeste da njih sve zanima. Oni imaju prosečno mnogo više predznanja o našoj zemlji i glavnom gradu nego što to imaju neke evropske zemlje. Sa druge strane, oni nemaju predrasude kada gledaju na Evropu. Njima je Beograd kulturno-istorijski značajan isto koliko Rim i Pariz - izjavio je Miodrag Popović direktor TOB-a.

Beograd uglavnom posećuju u grupama, jer je tako jeftinije i kažu lakše, zbog jezika. Najčešće odsedaju u hotelima visoke kategorije.

Izbirljivi su kada je reč o hrani, i traže da im makar jedan obrok u toku dana bude kineska hrana, što u Beogradu nije problem.

Beograd posećuju sve generacije – one koje pamte Tita i Valtera, ali i mlađe, koje Srbiju povezuju sa Novakom Đokovićem i Nikolom Jokićem.

Znamenitosti koje posećuju

Posećuju Kuću cveća, Kalemegdan, Narodno pozorište, Muzej Nikole Tesle i tržne centre.

- Interesuju ih detalji. Svaki Kinez, kada dođe u Beograd snimi najmanje 1.000 fotografija mobilnim telefonom. Postoji ta njihova mreža, gde jednu fotografiju, tekst vidi po 300, 350 miliona ljudi - kaže Popović.

Kineskim turistima za Srbiju nije potrebna viza, ako ostaju do 30 dana. Pre dve godine uspostavljene su dve direktne avio-linije na relacijama Beograd – Peking i Beograd – Tjenđin.

- U prilog nam govori i to da ćemo verovatno tokom godine još dva nova direktna leta otvorena za Kinu, Šangaj što je veoma značajno, a nama to pruža priliku da se još više i jače promovišemo na kineskom tržištu - dodaje Popović.

Iz Turističke organizacije Beograd kažu da se od ovog meseca očekuje još više kineskih turista u Beogradu.

(RTS)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading