posni burek sa šampinjonima
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Spasija Pandora Dinkovski osnivačica je "Mystic Bureka", pekare i trgovine u južnom Londonu koja slavi ukuse inspirisane Balkanom i nudi jela poput bureka, baklave, slatkih peciva i još mnogo toga. Sada je napisala knjigu inspirisanu balkanskim receptima za jela kakva su pripremale naše bake.

Kuvarica koja slavi ukuse Makedonije

Radi se o kuvarici Doma, a već na samoj naslovnici piše da je reč o modernim balkanskim jelima tradicionalnog ukusa. U knjizi se, kako je napisala Spasija na svom Instagram profilu, nalazi 80 recepata za poznata balkanska jela, od kojih su neka i malo modernizovana, a osim recepata, u knjizi se nalaze i priče o hrani.

"Ovo je, najiskrenije, bila najteža godina u mom životu. Pisala sam knjigu, vodila svoj posao i otvarala lokal, ali uspela sam", napisala je na svom Instagramu Spasija, koja je rođena u Engleskoj, no korene vuče iz Severne Makedonije, čija ju je kuhinja inspirisala da napiše ovu kulinarsku knjigu.

U njoj se mogu pronaći i recepti za neka jela koja su i nama poznata - tu su recepti za nekoliko jela nalik bureku, napravljenih od kora za savijače, kao i recepti za salate, ukiseljeno povrće i razne balkanske deserte.

Osim što je sada autorka knjige i vlasnica "Mystic Bureka", Spasija je vodila i nekoliko pop-up restorana u Londonu, a poslednjih 15 godina radi kao šefica. Njen "Mystic Burek" proglašen je jednim od najboljih pop-up restorana prema izboru Eater magazina, a o njoj su pisali svi - od Time Out magazina i Telegrapha do Guardiana i Timesa.

Kuvarica Doma u prodaju je izašla 4. aprila ove godine, a mi smo je pronašli na Amazonu po ceni od 23.35 eura.

(Index.hr)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading