ostrog
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Manastir Ostrog za mnoge od nas predstavlja sam dodir sa Bogom, čvrst dokaz da je Svetac među nama i da nas štiti. Da biste pristupili takvoj svetinji morate poneti čisto srce.

Ono što je najvažnije kada planirate posetu manastiru Ostrog, ali i bilo kom drugom manastiru je da znate gde dolazite, da verujete u moć molitve i da znate cilj zbog kojeg dolazite.

Ako ste duhovna osoba koja veruje u Boga, to će se odraziti i na vaše ponašanje ali i poštovanje prema svetinji u koju dolazite. Neka se to poštovanje vidi na vašem licu, skrušenosti, ali i garderobi.

U manastir ne možete ući golih nogu i ruku, što znači da muškarci moraju obući duge pantalone, a žene duge suknje, kao i majice duhih rukava.

Žene bi morale da kosu prekriju sa maramom, ali i da obrate pažnju na obuću da to ne budu papuče ili sandale.

AKO IDETE NA OSTROG, OVO MORATE DA PONESETE Jedno pravilo se prenosi od usta do usta i poštuje decenijama

Foto: Alo/Janko Plavšić

 

Ako planirate da pešačite od Donjeg do Gornjeg manastira, obujte laganu obuću, mada pojedini vernici se zavetuju te taj put prolaze bosi.

Vernici koji dolaze na prenoćište u Manastir Ostrog imaju mogućnost da prenoće u konaku Donjeg ili Gornjeg manastira. Konaci su često puni pa vernici spavaju ispred manastira ali su im obezbeđena ćebad kako bi izdržali noćne hladnoće.

Ukoliko imate želju i potrebu, sa sobom možete poneti i neke lične stvari svojih bližnjih i svoje koje želite da budu osveštane pored kivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, slava Mu i milost, a uz to možete poneti i neki dar bratstvu manastira.

Poklonici najčešće nose darove u vidu šećera, kafe ili ulja, mada ne izostaju ni prilozi u novcu. To, naravno nije obaveza, već stvar dobre volje i želje onoga ko kreće put manastira. Postoji staro verovanje koje kaže da posetu Manastiru ne valja dugo planirati, pa i ako je planirate bar da se o tome ne hvalite okolo, tj ne pričate.

Na Ostrog se dolazi sa verom i molitvom, a odlazi sa mirom i srećom.

(Stil)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading