Albanka u narodnoj nošnji
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Srđan Šljukić, sociolog, nedavno je istakao da su zapravo kulturološke sličnosti između naših krajeva i Albanije veće nego što se obično misli.

Prema njegovim rečima, iako se često fokusiramo na međunarodne odnose koji mogu izgledati kao da su svetovi različiti, ruralni delovi Balkana dele slična shvatanja i mentalitet. On je naglasio da su ova područja pretežno ruralna i da postoji sličnost u razmišljanju među ljudima.

U vezi sa sklapanjem brakova između ljudi iz ova dva područja, Šljukić je primetio da je to postalo kao neka vrsta tržišta, pri čemu su uključene i agencije koje posreduju u ovakvim aranžmanima.

brak

Foto: Shutterstock

 

Mnogi takvi brakovi imaju srećan završetak, ali se dešavaju i incidenti.

Jedan takav slučaj dogodio se u Prokuplju 2017. godine. Tužilaštvo je zatražilo pomoć iz Albanije kako bi istražili prevaru koja se desila kada je jedan mladić iz Prokuplja, koji je verovao da će se venčati sa albankom, bio prevaren.

Sumnjalo se da je grupa koja posreduje u takvim brakovima izvršila prevaru, uzimajući novac od mladoženje, ali ne ispunjavajući svoje obećanje.

Mlada Albanka je stigla u Prokuplje u pratnji osobe koja je vodila agenciju, ali je nakon samo nekoliko sati pobegla iz kuće mladoženje, ostavljajući ga u neverici i finansijski oštećenog.

Nakon što su identifikovana lica koja se sumnjiče za ovo krivično delo, postupak se vodio u saradnji sa Tužilaštvom u Albaniji.

Ovo je samo jedan od primera gde su brakovi između naših krajeva i Albanije doveli do problema i prevara, pokazujući da iako postoje sličnosti u mentalitetu, ipak postoje i razlike i potencijalne zamke u takvim aranžmanima.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading