pleme Uru
Foto: Printscreen/youtube.com/Kitti and John

 Njihov način života je neverovatan i fascinira savremene ljude. Život ovog naroda je izuzetno jedinstven, a oni žive na plutajućim ostrvima bez struje i novca, deleći jednu kolibu kao porodični dom. Njihova tradicija traje vekovima, a retko ko je uspeo da je naruši.

Prema legendi, pripadnici plemena Uru smatraju se najstarijim narodom na svetu. Veruju da su nastali od mulja jezera Titikaka, u vreme kada ga je prvi put sunce obasjalo.

Ova plemena naseljavaju područje grada Puno u Peruu, koji se nalazi na 3800 metara nadmorske visine uz obalu jezera Titikaka. Grad Puno nije raskošan, već je pun nedovršenih kuća, ali poseduje svoj šarm. U samom gradu susreću se dve kulture, Kečua i Ajmara, pa je Puno jedini grad u Peruu gde se možete upoznati s obe kulture.

Pleme Uru koristi trsku kako bi izgradilo svoja plutajuća ostrva. Ova ostrva su mala, ne veća od 500 kvadratnih metara, i napravljena su od busenja trske koja raste u jezeru Titikaka. Ostrva se formiraju odvojavanjem busenja trske koje ispliva na površinu vode, a zatim se povezuju kolčevima i trskom kako bi stvorili čvrstu podlogu. Na ovim ostrvima se grade i kuće od trske.

Pripadnici plemena Uru se bave ribolovom, poljoprivredom i proizvodnjom ručnih suvenira. Njihova ishrana se sastoji od ribe i povrća, a kuhinja je rezervisana samo za žene. Život na ostrvima je prilagođen prirodi, bez struje i javnih ustanova.

Interesantan je i način njihove romantične vožnje u čamcima, gde muškarci i žene osame ubiru trsku i vode ljubav. Brakovi se obično sklapaju unutar ostrva, a venčani parovi prvih nekoliko godina žive kod roditelja pre nego što započnu samostalan život.

Pripadnici plemena Uru su veoma složni i srećni bez mnogo materijalnih dobara. Njihov način života je primer jednostavnosti i prilagođavanja prirodi, te predstavlja inspiraciju za mnoge ljude širom sveta.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading