Mladi žive sa roditeljima
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako je istakla, mladi su spremni da rade, ali svoj rad vrednuju i ne žele neplaćene radne prakse.

Više od 80 odsto mladih koji studiraju u inostranstvu, prema rezultatima istraživanja, rado bi se vratili u Srbiju uz određene uslove. Sa druge strane, i dalje veliki broj mladih koji u Srbiji stiču diplome razmišlja o odlasku iz zemlje.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Pejićeva je rekla da mladi žele da se vrate u zemlju dominantno zbog porodice i prijatelja, ali da mlade ekonomski razlozi motivišu da odu iz zemlje.

- Prema našim podacima, 23 odsto mladih koji zarađuju u zemlji, što je oko 40 odsto od ukupnog broja, zarađuju više od 80.000 dinara, a procenjuju da im je oko 166.000 dinara dovoljno za dostojanstveni život. Takvu platu ne mogu u proseku da očekuju, pogotovo ne na početku karijere - navela Pejićeva, dodajući da mladi često ne mogu ni da nađu prvi posao.

Nema posla u struci

Pejićeva ističe da svaka druga mlada osoba traži prvi posao duže od dve godine, dok više od 70 odsto njih nije ni prijavljeno na birou za nezaposlene.

- Potrebno je mnogo napora da se vidi kakav je položaj mladih koji traže prvi posao, jer nisu ni registrovani - naglasila je Pejićeva.

Prema njenim rečima, još jedan problem mladih je što nema posla u struci, a nisu spremni da rade kao prethodne generacije, da iskustvo stiču putem neplaćenih radnih praksi.

- Nove generacije nisu spremne da svoj rad ne vrednuju, što je sjajno. Zaboravili smo da radna prava, kao koncept, moramo da poštujemo i da eksploatacije na poslu nije u redu - rekla je Pejićeva i ukazala da je veliki broj mladih spreman da se prekvalifikuje ako nema posao.

- Program garancije za mlade nas čeka u narednom periodu. Država bi svakoj mladoj osobi koja je duže od četiri meseca van obrazovanja ili nema posao i radnu praksu, ponudila način da se vrati u sistem - navodi Pejićeva.

Bez uslova za osamostaljivanje

Govoreći o osamostaljivanju koje kreće oko 30 godine, Pejićeva je istakla da prema njihovim podacima mladi nemaju izbor i nisu razmaženi, kako se govori, jer nemaju primanja koja bi omogućila ranije odvajanja od porodice.

- Ako imamo podatke da je potrošačka korpa blizu 100.000 dinara, a da svaka peta mlada osoba ima primanja od 80.000 dinara, to nam govori da nemaju uslova da se osamostale - ističe Pejićeva.

Naglašava da je većina mladih prinuđena da pored svog primarnog posla ima i honorarne, te da je potrebno studentima koji žele da rade omogućiti fleksibilno radno vreme.

BONUS VIDEO:

@alo_portal Premijerka Ana Brnabić i njena partnerka, doktorka Milica Đurđić su pre devet godina udomile psa. 🐶 U razgovoru za Alo, Milica Đurđić ispričala je kako je mešanac Lav zaustavio njihov automobil i kako je, kako ona kaže, Lav njih našao. 🥰 Ceo intervju pogledajte u 20h na našem YouTube kanalu ▶️ Ako želite da usvojite psa ili mačku, posetite Facebook stranicu Pet Mondo Serbia 🐈🐶 #alo #alodnevnenovine #anabrnabic #milicadjurdjic #fypシ゚viral #fypシ #fy #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading