pica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako postoje različita mišljenja o veličini i dodacima pizze u različitim krajevima sveta, svi se slažu da je autentična pizza stvorena u Napulju, gde je "margarita" glavni recept.

Margarita, nazvana po kraljici Italije, prva je pizza koja se pravila od ostataka testa za hleb, nazivanog "pita" na grčkom jeziku.

Ovo "sirotinjsko jelo" pravljeno je sa onim sastojcima koji su se našli na farmi - maslinovim uljem i paradajzom. Krajem 18. veka, dodati su mocarela i bosiljak, čime je pizza dobila sve tri boje italijanske zastave - crvenu, zelenu i belu.

pica

Foto: Shutterstock

 

Ako želite da jedete picu kao Italijani, pravilo je da ne tražite nikakve "egzotične" dodatke - poput piletine ili ananasa, pa čak ni kečap ili parmezan.

Takođe, nepisano pravilo je da se uz picu ne pije vino niti se naručuje kapućino. Obično se služe pivo ili kisela voda.

Kada je reč o načinu konzumiranja pizze, pravi Italijani će najčešće presaviti krišku na pola po dužini i jesti picu prstima, zaboravljajući na viljušku i nož. Ova tradicija dodaje dodatnu autentičnost iskustvu uživanja u italijanskoj pizzi.

(mondo.rs

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elena Tarantola (@elenatee)

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading