žena
Foto: Profimedia/Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia

Ovaj poremećaj izaziva izuzetnu pospanost tokom dana, čak i nakon redovnog noćnog sna, uz poteškoće u buđenju. Džoana, koja je suočena sa ovim stanjem, ističe da se često budi ne znajući koji je dan ili koliko dugo je spavala, što joj narušava kvalitet života.

Koksova, koja živi sama, kaže da ne bi mogla da preživi bez podrške svojih ćerki:

,,Izabel me je videla u najgorem stanju i u suštini je morala da se postavi kao da mi je majka, a ne ćerka. Budila me je da bi me naterala da jedem ili mi pomogla da odem do toaleta. Ranije sam imala negovateljice, ali zapravo niko ne zna kako da brine o meni, jer je hipersomnija tako neobično stanje. Mogu da se istuširam i da jedem, ali to me samo tera da se probudim, što je nemoguće.''

Prvi put je primetila problem sa snom 2017. godine, kada ju je obuzeo ekstremni umor koji je postepeno postajao sve izraženiji. Nakon nekoliko dijagnoza koje su bile netačne, konačno je u oktobru 2021. godine dijagnostikovana s idiopatskom hipersomnijom. Međutim, za ovaj poremećaj ne postoji specifičan lek ili terapija.

Džoana se bori da održi normalan život, ali je primorana da odustane od mnogih aktivnosti i poslova zbog konstantne pospanosti. Osim toga, njen emotivni život takođe je pogođen, jer smatra da ne može da ima partnera dok ne reši svoje zdravstvene probleme.

,,I ne pomišljam da ću ikada više imati partnera. Ne mogu da zamislim da budem sa nekim dokle god sam u ovoj neobičnoj zdravstvenoj situaciji.'' objašnjava Džoana.

Njena priča otkriva borbu sa ovim retkim stanjem i nada se da će deljenje iskustva doprineti većem razumevanju ove bolesti i možda joj pomoći da pronađe odgovarajuću medicinsku podršku.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
san

Komentari (0)

Loading