FLAŠIRANA VODA ILI VODA SA ČESME Konačno otkriveno koja je bolja
Foto: Shutterstock

Voda koja dolazi iz naših česmi sadrži mikroplastiku, dok se u flaširanoj vodi mogu pronaći mikroplastike i druge supstance poput estrogena i kokaina. S obzirom na ove informacije, nameće se pitanje koja je voda bolja za piće, piše Telegraph.co.uk.

U Velikoj Britaniji je 2023. godine otkriveno da je čak 11.853 slučaja prečišćene vode u Engleskoj i Velsu sadržavalo potencijalno štetne višegodišnje hemikalije, koje su se pokazale kao uzročnici problema poput plodnosti, raka ili bolesti štitne žlezde. Ovi podaci upućuju na ozbiljne zabrinutosti u vezi sa kvalitetom vode koju pijemo.

Iako bi se mnogi odlučili za flaširanu vodu kako bi izbegli rizike vezane za zagađenje vode iz česme, nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kolumbija pokazalo je da flaširana voda može sadržati čak četvrt miliona komada plastike.

To je dovelo do stvaranja nove kategorije, poznate kao nanoplastika, koja predstavlja zagađenje plastikom nastalo kada se mikroplastika razbije.

Voda i filteri

Što se tiče same filtracije vode iz česme, to može poboljšati njen ukus i ukloniti neke nečistoće.

Međutim, većina filtera za vodu izrađena je od plastike, što može predstavljati dodatnu zabrinutost u vezi sa mikroplastikom.

Flaširana voda ili sa česme

Kada je reč o izboru između flaširane i vode iz česme, naučnici poput dr Dejvida Megsona i dr Šarlot Lojd sa Univerziteta u Bristolu više preferiraju nošenje metalnih flaša i pijenje vode iz česme.

Oni ističu da ne postoje čvrsti dokazi koji bi potvrdili da je flaširana voda čistija od vode iz česme, te da bi upotreba plastičnih boca mogla predstavljati dodatni rizik za zdravlje. Tako, da je reč o istraživanju koje može sa sruši mnoge zablude.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading