sir
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Zašto uopšte švajcarski sir ima rupe?

Šta je švajcarski sir?

- Švajcarski sir se uvek opisuje kao sir sa rupama - kaže dr Mark Džonson, ugledni naučnik u Centru za istraživanje vila na Univerzitetu u Viskonsinu.

- Ima čvrsto telo i orašasti, ali sladak ukus. Takođe, ima veoma malo soli u poređenju sa drugim.

S obzirom na njegovo ime, poreklo sira ne bi trebalo da bude teško pogoditi. Takođe poznat kao sir Emental, smatra se da je prvi put napravljen u Švajcarskoj u 14. veku. Bio je to tvrdi sir koji je imao dug vek trajanja i koji se lako mogao transportovati niz planine gde je napravljen, dodaje Džonson.

Danas se, međutim, termin švajcarski sir ne odnosi na to odakle sir dolazi, već na vrstu, piše "Reader Digest".

Svi znaju da je švajcarski sir najmanji sir, ali malo kupaca zna po čemu se ova vrsta sira toliko razlikuje od drugih.

- Sve se svodi na način na koji se pravi - konkretno, na bakterije koje se koriste za pravljenje švajcarskog sira. Proizvođači sira dodaju specijalnu bakteriju pod nazivom Propionibacterium shermanii. Ova bakterija fermentiše mlečnu kiselinu i stvara ugljen - dioksid - objašnjava Džonson i tvrdi:

- Ugljen - dioksid se skuplja na određenim mestima u siru i formira veliki mehur ili oko. Nijedan drugi sir se ne priprema ovako.

Imajte na umu da ćete danas u prodavnicama videti različite vrste švajcarskog sira, od kojih svi dele ovu prepoznatljivu karakteristiku.

Ova bakterija je ono što švajcarski sir izdvaja od drugih omiljenih mlečnih proizvoda. Od burate preko čedara do hrskavog sira, drugim sirevima nedostaje propionibakterija koja bi ih otvorila.

(Republika)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading