majmun koji pravi selfi
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Majmun koji je snimio nasmejani "selfi" kamerom fotografa, koji to nije video, ne poseduje autorska prava nad slikom.

Trenutno prepoznatljiv snimak dospeo je na naslovne strane širom sveta, ne samo zbog svoje očigledne neobične privlačnosti, već i zbog toga što je izazvao neobičnu tužbu.

Aktivisti za prava životinja tvrdili su da Naruto, šestogodišnji retki makaki sa dlakama, koji slobodno živi u rezervatu Tangkoko na indonežanskom ostrvu Sulavesi, ima pravo na „pravo da poseduje autorska prava na sliku, na isti način i u istoj meri kao i svaki drugi autor“.

Snimio je fotografiju, i još nekoliko drugih, 2011. godine nakon što je britanski fotograf Dejvid Slejter ostavio svoju kameru bez nadzora.

Peta (Udruženje za etički tretman životinja) pokrenula je sudski postupak pred Okružnim sudom SAD u San Francisku, navodeći da su takozvani „majmunski selfiji“ proizašli iz „serije svrsishodnih i dobrovoljnih akcija Naruta, bez Slejterove pomoći“.

Tražili su sudski nalog kojim bi Peta mogla da upravlja svim prihodima od fotografija u korist majmuna.

Ali sada je savezni sudija presudio da, iako se zakonska zaštita može proširiti na životinje, ako se složi Kongres ili američki predsednik, nema naznaka da se to odnosi na Zakon o autorskim pravima, kako je izneo Gardijan.

Američki okružni sudija Vilijam Orik rekao je u sredu da se majmun ne može proglasiti vlasnikom autorskih prava na fotografije.

Gospodin Slejter je zatražio od suda da odbaci slučaj i rekao da britanska autorska prava koja je stekla njegova kompanija Vildlife Personalities Ltd. treba da budu poštovana širom sveta - nakon što su slike bile široko rasprostranjene, uključujući i Vikipediju.

On je sebe opisao kao "prilično zbunjenog i progonjenog" tužbom i izneo pretpostavke da je to možda bio reklamni trik.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Mladenci dosli na slavlje: Sloba i Jelena dočekani aplauzom 🥰 #alo #alodnevnenovine #slobaradanovic #ljubav #svadba #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading