KAKO IZBEĆI NEPOTREBNE TROŠKOVE Stručnjak otkriva kako se automobili održavaju u savršenom stanju
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stručnjak za automobile i vlasnik kompanije DPFekperts Ben Pitcher otkrio je četiri načina da se automobili održavaju u savršenom stanju kako bi se izbegli nepotrebni troškovi i uštedio novac, piše Daili Star.

Niko ne želi da troši nepotreban novac na svoje automobile. Ponekad računi za troškove kao što je održavanje vozila mogu imati značajan uticaj na kućni budžet i to se može izbeći.

Filter za čestice dizela (DPF) čini "dizel" ekološki prihvatljivijim automobilom i standardna je komponenta od 2009. godine kako bi vozila ispunila Euro 5 standard. Neodržavanje može dovesti do neprijatnih posledica i po vozilo i po vaš novčanik.

Cena novog DPF-a zavisi od niza faktora, a može koštati od nekoliko stotina evra do nekoliko hiljada. Stručnjak Ben je podelio nekoliko jednostavnih saveta kako da uštedite i do nekoliko hiljada evra na popravkama. Od vožnje autoputem do korišćenja pravog ulja, sve se svodi na usvajanje nekih jednostavnih praksi za uštedu novca. Evo Benovih najboljih saveta!

1. Vozite autoputem

DPF čiste zarobljene čađi sagorevanjem na visokim temperaturama. Najbolji način da to počnete je dobra vožnja autoputem.

Ciljajte 30 do 50 minuta vožnje pri stabilnim 100 km/h da bi se izduvni gas zagrejao i sagoreo nečistoće. Ako idete samo na kratka putovanja, tzv stani i idi, čađ može da se nakupi i da izazove probleme, pa s vremena na vreme izađi autom na autoput.


2. Izbegavajte niske obrtaje

Iako je možda primamljivo voziti pri niskim obrtajima radi bolje uštede goriva, ovo nije dobro za vaš DPF. Spora vožnja ne zagreva motor dovoljno za regeneraciju, pa je bolje povremeno malo vežbati sa većim brojem obrtaja automobila, posebno na autoputu. Ne brinite, ne morate žuriti, dovoljno je samo malo povećanje obrtaja s vremena na vreme. 3. Koristite pravo ulje Veoma je važno koristiti pravo motorno ulje. Izaberite ulje napravljeno posebno za vozila sa DPF-om jer imaju manji sadržaj pepela, što znači da sagorevaju čistije i ostavljaju manje ostataka koji začepljuju vaš filter. Držite se rasporeda koji je predložio proizvođač da bi stvari funkcionisale nesmetano.

4. Obratite pažnju na svoj automobil

Današnji automobili su prilično dobri u tome da vam kažu kada nešto nije u redu. Ako vam se upali DPF lampica upozorenja, nemojte je ignorisati! To obično znači da je filter začepljen i da ga treba očistiti. Proverite uputstvo za upotrebu ili neka ga popravi profesionalac. Ignorisanje svetla može kasnije dovesti do skupih popravki, pa ga popravite ranije.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading