OLUPINA OVOG BRODA KRIJE PRAVO BLAGO Arheolozi pronašli najstariji kompas u Evropi (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Pronađena je olupina srednjovekovnog broda u Estoniji na kome se nalazio i najstariji preživeli suvi kompas u celoj Evropi.

Suvi kompasi počinju da se pojavljuju oko 1269. godine u srednjovekovnoj Evropi i 1300. godine u srednjovekovnom islamskom svetu. Onda tek početkom 20. veka biva zamenjen magnetnim kompasom ispunjenim tečnošću. Prvi suvi kompas bio je napravljen od drveta koje je balansirano na bambusovoj igli koja se slobodno rotirala. Drugi suvi kompasi bili su napravljeni od kamena, ali su bili u obliku kašike ili kutlače čija je drška bila usmerena na jug.

Veruje se da su Kinezi prvi izumeli kompas u dinastiji Han pre više od 2.000 godina.

Olupina dobro očuvanog srednjovekovnog broda pronađena je u blizini stare gradske luke u Talinu u ulici Lutsi 2022. godine. Iskopavanja je vodio Muinasprojekt OU. Nakon završetka radova olupina broda je prevezena u Pomorskom muzeju Estonije, u četiri dela.

„Zahvaljujući dendrohronološkim istraživanjima, već znamo da je drvo korišćeno za izgradnju broda posečeno oko 1360. godine“, rekli su arheolozi u saopštenj, prenosi Sve o arheologiji.

U brodu su se nalazili alati, kožne cipele i oružje.

Među najiznenađujućim i najfascinantnijim nalazima bila su dva brodska pacova i brodski kompas, za koji se veruje da je najstariji preživeli suvi kompas u celoj Evropi.

Arheolog, Prit Lati, smatra da se ovde nalazi znatno starija olupina broda.

„Ali za sada je najbolje očuvan u zemlji. Tu je već vekovima i biće tu vekovima koji dolaze. Nadamo se da će se metode istraživanja i razumevanje vremenom poboljšati, tako da ne moramo žuriti da sve iskopavamo. Šta god ispliva na površinu tokom građevinskih radova biće naravno iskopano“, rekao je Prit za ERR.

Lati je rekao da pronađena obuća ukazuje da je brod doživeo nesreću.

“Ne mislim da je inventar samo ostavljen na brodu, najverovatnije je u pitanju brodolom. Ljudi su morali na brzinu da siđu sa broda i sve je ostalo u neredu”, rekao je on.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading