Miona
Foto: Alo/Foto: Printscreen/instagram

Srpkinja Miona Badžević Anđelković, doskora šampionki u praktičnom streljaštvu je dama koja s razlogom nosi titulu srpske Lare Kroft - nadimak koji opravdava njen izgled ali još više njene veštine.

Kao bivša gimnastičarka i veliki zaljubljenik u ekstremne sportove, Miona je ljubav prema streljaštvu otkrila slučajno, pre šest godina kada je kao rekreativac učestvovala na turniru koji su organizovale "Kobre", specijalna jedinica Vojske Srbije - nakon čega su je primetili i pozvali da im se priključi, kao jedini civil u ekipi!

Posle nepune dve godine treninga sa "Kobrama", Miona je počela da ostvaruje odlične rezultate na takmičenjima, bolje čak i od onih koji su se za ovakvu vrstu sporta obučavali ceo svoj profesionalni život.

Praktično streljaštvo je, da pojasnimo onima koji ne znaju, sport u kome se puca iz pravog oružja, i to pravom, bojevom municijom, u pokretu, a pored preciznosti meri se i brzina.

- Imala sam sreće da je 2019. u Srbiji organizovano Svetsko prvenstvo u praktičnom streljaštvu koje su organizovali ljudi iz SAJ (Specijalna antiteroristička jedinica). Ovaj sport mi se odmah dopao jer u njemu morate konstantno da koristite i mozak i mišiće, da budete i fizički i mentalno spremni. Džaba ako ste se maksimalno spremili u teretani ukoliko ne možete da popamtite mete ili ne možete održati koncentraciju četiri, pet ili šest sati, koliko traje takmičenje, ističe ona.

Svojim medaljama zadala zadatak kolegama

Da je Miona kao bivša gimnastičarka i veliki zaljubljenik u ekstremne sportove (jedina je test vozačica motorne daske u Evropi, a vozi i “wakeboard”), imala sve kvalitete i veliki talenat potreban za praktično streljaštvo govore i njeni rezultati.

Tih godina je osvajala medalje u domaćoj konkurenciji, a stigli su međunarodni uspesi, jer je za kratko vreme osvojila zlata na međunarodnim turnirima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Iako se uspesima nametnula, Miona nije uvrštena na spisak prva ženska reprezentacija Srbije u ovom sportu za tada aktuelno Evropsko prvenstvo u Grčkoj, ali to joj nije smetalo da osnuje prvi ženski streljački klub "Zmaj ognjeni" i sa njim postiže sjajne rezultate.

-Sanjala sam i još uvek sanjam dres sa državnim grbom, ali sam morala da se pomirim sa činjenicom da ne mogu da se takmičim za reprezentaciju Srbije. I tako sam na kraju u maju 2023. godine odlučila da se povučem iz praktičnog streljaštva i što se kaže – okačim pištolj o klin -kaže Miona za portal Serbian Times te dodaje da je za nju dres Srbije svetinja!

Unikatne haljine - oklopi za ženske viteze

Međutim, novonastala situacija samo je dodatno motivisala Mionu da svoju energiju usmeri na drugu stranu, gde je takođe na dobrom putu da postane šampionka. Umesto muškim, putem viteza, ona je krenula putem koji više priliči ženama…

-Energiju koju sam nosila u sebi usmerila sam u nešto novo i kreativno – počela sam da kreiram haljinu i modne detalje. Ali pošto mi je streljaštvo i dalje bilo u glavi, te sam haljine i nakit počela da pravim od onoga sa čim sam se do tada susretala svaki dan – praznih čaura metaka koje bih ispucala tokom treninga. Tako je na kraju nastala i kolekcija unikatnih ženskih haljina, priseća se Miona, koja se i ranije bavila modom i dizajnom, ali je koristila klasične materijale.

Njene originalne haljine ubrzo su bile primećene u Srbiji, gde se pojavila na najpoznatijem srpskom sajmu naoružanja – Partner.

-Izlagala sam na jednom štandu i svi su bili oduševljeni. Prvo bi prilazili jer im nije bilo jasno šta haljine uopšte rade na sajmu naoružanja, a onda kad bi shvatili od čega su napravljene krenulo bi slikanje i poziranje. Iako sam verovala da će mi posle tako pozitivnih reakcija biti otvoren put za dalji rad usledio je muk, konstatuje ona.

A onda je usledio poziv iz Amerike

Kada se već pomirila sa tim da će njen rad potonuti u zaborav usledio je poziv ni manje ni više nego – iz Amerike!

-Ranko Ristić, vlasnik kompanije Zastava Arms USA, generalnog uvoznika programa fabrike naoružanja Zastava iz Kragujevca, je posredstvom prijatelja video moje haljine i pozvao me je da budem njegov gost na najvećem svetskom sajmu oružja "Shot Show" u Las Vegasu.

I tako je Miona krenula u osvajanje Amerike bez oružja i municije, ali sa više od 20,000 čaura bojeve municije na svojim unikatnim haljinama.

"Moj prtljag je ličio na prtljag nekog teroriste"

-Nisam znala šta me čeka na granici, na carini, jer je moj prtljag više ličio na prtljag nekog teroriste nego modnog dizajnera (smeh). Na kraju je sve prošlo kako treba, ali moje najveće iznenađenje će tek uslediti u Las Vegasu. Iskreno, nisam znala šta da očekujem kada sam došla tamo- priznala je ona za Serbian Times.

Kako je objasnila, već prvog dana sajma nije mogla da se odbranim od silnog sveta, ženskog i muškog, koji je hteo da se fotografiše sa njom i sa njenim haljinama. Iako sajam nije bio prodajnog tipa, kaže, dobila je mnogo porudžbina, zbog čega se vraća u Srbiju i "baca na posao".

"Dobila sam mnogo porudžbina i sada se vraćam u Srbiju da se spremim za napad na američko tržište", kaže bivša šampionka u praktičnom streljaštvu, koja će u najskorije vreme ponovo krenuti put Amerike, gde ima mnogo ponuda ne samo za haljine, nego i druge modne detalje kojima je zajedničko to što koriste jedan bazični detalj – čaure metaka.

Metaka koji su koliko juče za Mionu Badžević Anđelković predstavljali alat za kovanje medalja na sportskim takmičenjima, a danas služe za kreativnu misiju u jednoj drugoj oblasti, vode ka poenti cele priče, koja staje u Njegoševu misao:

“Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading