žena
Foto: Profimedia/Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia

Nedovoljno sna negativno utiče na naše zdravlje. Zbog previše obaveza i stresa često ne možemo sebi da priuštimo dovoljne količine sna, a posledice se javljaju kasnije -  kao što su oslabljeni imunitet, povećan nivo stresa, sklonost debljanju...

Kako biste proverili da li dovoljno spavate, jedan jednostavan test može da vam bude od koristi. Sve što vam treba su metalna kašičica i tanjir, a test je najbolje da izvedete poslepodne, nakon posla i obroka. Legnite na krevet i pogledajte na sat da biste utvrdili kad ste tačno legli i počeli sa testom.

Namestite se udobno i pripremite udobnu atmosferu za dremku. Kašičicu postavite u ruku, a ruku pustite da pada preko stranice kreveta. Ispod ruke, na podu, postavite tanjir. Kad zaspite, zvuk padanja kašičice trebaki bi da vas probudi. Odmah nakon buđenja pogledajte na sat i izračunajte nakon koliko ste tačno zaspali. Ako ste zaspali za 5 minuta i manje, to znači da vam sna ozbiljno manjka.

Ako ste zaspali u roku od 10 minuta, to je znak umerene deprivacije sna, što je zapravo najčešći slučaj današnjeg doba te bi trebalo uzeti više vremena za odmor. A ako ste zaspali nakon 15 minuta, to znači da imate tek blago ili uopšte nemate nedostatak sna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading