Konobarica mogla da dobije 140 evra bakšiša, ali zbog ovog poteza je dobila SAMO SIĆU
Foto: Alo/Foto ALO!

Kultura davanja bakšiša može biti i te kako toksična jer ljudi imaju različita mišljenja o tome koliki iznos treba dati konobaru. A raspravu o tome koliki je iznos prikladno ostaviti pokrenula je jedna žena koja je najpre odlučila da ostavi velikodušnu napojnicu, ali se brzo predomislila.

Neimenovana žena je svoju ispovest objavila na Reditu, gde je objasnila zbog čega je u jednom restoranu u "malom gradu na jugu SAD" najpre ostavila veliki bakšiš a onda veći deo ubrzo povukla. Njena objava podelila je ljude na ovom sajtu.

"Mom mužu i meni ide dobro u životu. Ne toliko dobro jer imamo finansijskih teškoća, ali dovoljno dobro da možemo da uživamo u lepim stvarima i zbog toga volimo da pomognemo drugima kad možemo. Jedan od načina na koji to volim da uradim je da ostavim veliku napojnicu u gotovini kada konobar radi posebno dobro ili je neko s kim smo se stvarno povezali.

Sinoć smo otišli na jedno od naših najdražih mesta i poslužila nas je fina mlada dama, pretpostavljam u ranim dvadesetima. Odlučila sam da ostavim 200 dolara (oko 183 evra) gotovine za naš račun od 46 dolara (oko 42 evra). Ostavila sam gotovinu na stolu nakon što je stigao račun i, budući da mi nije trebao sitniš, ustali smo i otišli. Međutim naša konobarica nas je zaustavila na vratima i pomalo besno zahtevala da moramo da platimo", napisala je ona.

"Vratila sam se do stola i uradila ovo"

Tada je žena pitala konobaricu da li je slučajno pre nego što je došla do njih, pogledala sto za kojim su sedeli. Kada je radnica odgovorila da nije, žena se zajedno sa njom vratila do stola i uradila nešto što je podelilo javnost.

"Vratila sam se do stola s njom, uzela sam 200 dolara i zamenila ih s 50 dolara. Dovoljno da pokrijem račun i ostavim malu napojnicu. Rekla sam da je prvo trebala da baci pogled na sto umesto da pretpostavlja da smo otišli bez plaćanja računa. Činilo se da joj je bilo neprijatno, svakako tada smo se razišli, ali sada moj muž kaže da sam bezobrazna jer sam mogla da ostavim 200 dolara. Ja ne mislim da jesam jer je ona mogla bolje da se nosi s celom situacijom i ne sviđa mi se što je mislila da smo lopovi", zaključila je ona.

Neki opravdavaju ženin postupak

Reakcije korisnika Redita su podeljene.

"Nisi bezobrazna, slažem se s tobom sto posto. Postojalo je više načina na koje je konobarica mogla da pristupi situaciji. Ta konobarica je upravo dobila lekciju od 150 dolara o tome kako ne treba raditi s gostima. Nadam se da će joj dobro služiti u budućnosti", "Ja bih otišao korak dalje - otpratio bih je do stola i pokazao joj 200 dolara u gotovini. Zatim bih otišao joj platio tačan iznos računa, uzeo ta četiri dolara i otišao ne ostavivši ništa", pisali su oni koji su je podržali.

"Da li si ti ikada pogrešila?"

A bilo je i onih koji su smatrali da je gošća ipak malo preterala.

"Ti si se**nja jer teraš nekog da se oseća us**no zbog slabo plaćenog posla. Jesi li ikad pogrešila? Umesto da uvidiš ljudsku grešku. Verovatno si kao i uvek napravila to zbog sebe i svoje reputacije","Verovatno je pre imala sličnu situaciju i dobila je opomenu od menadžera. To je moja pretpostavka jer sam godinama radio bezvezne poslove u restoranu", glasili su još neki komentari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading