Nosorog
Foto: Alo/Foto: Twitter/printscreen

Napredak medicine u oblasti plodnosti pružio je nadu za spas severnog belog nosoroga od izumiranja, s obzirom na to da je na planeti ostale samo dve životinje ove vrste.

Naučnici su postigli prvu "IVF" trudnoću nosoroga na svetu, prilikom čega su uspešno preneli embrion nosoroga stvoren u laboratoriji u surogat majku. Postupak je sproveden sa južnim belim nosorozima, bliskom srodnom podvrstom severnih belih nosoroga.

Sledeći korak je da se ovo ponovi sa severnim belim embrionima.

- Postizanje prvog uspešnog prenosa embriona kod nosoroga je ogroman korak. Ali sada mislim da smo sa ovim dostignućem veoma uvereni da ćemo moći da stvorimo severne bele nosoroge na isti način i da ćemo uspeti da sačuvamo vrstu - rekla je Susan Holc, naučnica sa "Lajbnic instituta za istraživanje zooloških vrtova i divljih životinja" u Nemačkoj, koji je deo projekta "Biorescue", međunarodnog konzorcijuma koji pokušava da spase ovu vrstu.

Severni beli nosorozi su nekada pronađeni širom centralne Afrike, ali je ilegalni krivolov, podstaknut potražnjom za rogovima nosoroga, zbrisao divlju populaciju.

Ostale samo dve ženke

Sada su ostala samo dva nosoroga — dve ženke, Najin i njena ćerka Fatu. Obe bivše životinje u zoološkom vrtu drže se pod strogim obezbeđenjem u rezervatu "Ol Pejeta" u Keniji.

Nesposobna za reprodukciju, vrsta je tehnički izumrla. Ali sada se tim "Biorescue" okrenuo radikalnoj nauci o plodnosti kako bi ove životinje vratio sa ivice.

Počeli su svoj rad koristeći južne bele nosoroge. Ovaj bliski rođak severnih belaca ima hiljade stanovnika, i smatra se pričom o uspehu u očuvanju, iako joj i dalje preti ilegalni lov.

Projekat je trajao godinama i morao je da prevaziđe mnoge izazove — od pronalaženja kako da se sakupe jaja od dve tone teških životinja, do stvaranja prvih embriona nosoroga u laboratoriji i pokušaja da se ustanovi kako i kada da se oni implantiraju.

Bilo je potrebno 13 pokušaja da se postigne prva održiva "IVF" trudnoća koristeći južne bele nosoroge.

- To je veoma izazovno u tako velikoj životinji, u smislu postavljanja embriona u reproduktivni trakt, koji je skoro 2 metra unutar životinje - rekla je Suzan Holc za "BBC njuz".

Embrion, koji je napravljen korišćenjem jajeta ženke južnog belca iz zoološkog vrta u Belgiji i oplođen spermom mužjaka u Austriji, prebačen je u surogat ženku bele južne bele u Keniji, koja je zatrudnela.

Međutim, uspeh je pratila tragedija.

Sedamdeset dana u trudnoći, surogat majka je umrla nakon što se zarazila klostridijom - bakterijom pronađenom u zemljištu koja može biti smrtonosna za životinje.

Smrt je zadala udarac timu — obdukcija je otkrila da se muški fetus od 6,5 cm dobro razvija i da je imao 95 odsto šanse da se rodi živ.

Ali pokazalo se da je tehnika funkcionisala i da je moguća održiva trudnoća kroz "IVF" nosoroga. Sada je sledeći korak da ovo isprobate koristeći embrione severnog belog nosoroga.

Postoji samo 30 ovih dragocenih embriona, uskladištenih u tečnom azotu u Nemačkoj i Italiji. Nastali su korišćenjem jaja sakupljenih od Fatu, mlađe ženke u Keniji, i sperme sakupljene od dva mužjaka severnih belih nosoroga pre nego što su umrli.

Međutim, rođenje severnog belog teleta će zahtevati još jednu nauku.

Nijedan od poslednja dva preživela belca sa severa ne može da zatrudni zbog kombinacije starosti i zdravstvenih problema. Dakle, umesto toga, embrion će biti implantiran u matericu surogatnog južnog belog nosoroga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading