čaj
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Najveća greška koju gotovo svi prave prilikom pravljenja čaja jeste to što preliju sušenu nanu ključalom vodom.

Visoka temperatura uništava eterična ulja i aromu, pa čaj izgubi miris, postane gorak i manje lekovit.

Druga česta greška je predugo potapanje, zbog čega čaj potamni, oksidira i dobije težak ukus.

Najčešće greške kod pripreme:

- Prelivanje ključalom vodom – “spali” aromu i lekovitost.
- Predugo parenje (preko 10 min) – čaj postaje gorak i tamniji.
- Korišćenje stare, blede suve nane – bez mirisa i slabe jačine.
- Dodavanje šećera odmah – menja prirodan ukus i smanjuje dejstvo.
Zašto je nana dobra?
Sušena nana zadržava sva svoja najvažnija lekovita svojstva. Najviše deluje na stomak i disajne puteve, a posebno je dobra kad smo nervozni, pod stresom ili imamo probavne smetnje.

čaj

Foto: Shutterstock

 

 

Njena dejstva:

- Umiruje stomak, smanjuje gasove i nadimanje.
- Pomaže varenju i olakšava nakon teške hrane.
- Smiruje grčeve u crevima i želucu.
- Opušta mišiće i deluje blago sedativno.
- Ublažava mučninu.
- Oslobađa disajne puteve kod prehlade.
- Smanjuje nervozu i pomaže lakši san.
Kako se pravilno pravi čaj od sušene nane?
Ovo je najispravniji i najdelotvorniji način pripreme:

- Zagrejte vodu do 85–90°C – to je trenutak pre ključanja kada se javljaju sitni mehurići.
- U šolju stavite 1 kašiku sušene nane.
- Prelijte vodom i obavezno poklopite.
- Ostavite da odstoji 5–7 minuta.
- Procedite i pijte.
- Ako želite med, dodajte ga tek kada se čaj malo prohladi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading