Ajfelova kula
Foto: Alo/Foto: Twitter/printscreen

Serija fotografija i snimaka na kojima se vidi Ajfelova kula u plamenu i dimu proširila se proteklih dana raznim društvenim mrežama. Međutim, ubrzo je ustanovljeno da je reč o lažnim fotografijama i snimcima i da požar nije zahvatio ovu popularnu turističku atrakciju.

Na zvaničnom sajtu Ajfelove kule nisu objavljeni izveštaji o požaru, a karte za penjanje na nju i dalje su dostupne za kupovinu. Fotografije objavljene na zvaničnim kanalima društvenih medija prikazuju toranj prekriven snegom.

Novinari su otišli ​​da provere šta se dešava

Reporteri "Rojters-a" potvrdili su da su pre nekoliko dana otišli ​​da provere vest na sajtu pariske policije i objave na Fejsbuk profilu gradonačelnice Ane Idalgo, ali nisu pronašli nikakvu potvrdu da je izbio požar.

Kontaktirali su i portparola obeležja, koji nije odmah odgovorio. Ubrzo su saznali da su fotografije i video snimci koji kruže internetom lažni.

- Takvog požara nije bilo i fotografija koja kruži internetom je lažna - objavili su pre pet dana.

@pid347

ฝรั่งเศส ลุก เป็น ไฟ แล้ว ครับ

♬ เสียงต้นฉบับ - PID เหินฟ้าแห่งแสงสว่าง
Međutim, to nije sprečilo da se fotografije i video snimci nastave šire na TikTok-u, Fejsbuku i Instagramu. Pretpostavka je da su stvoreni pomoću veštačke inteligencije.

Jedna od fotografija podeljena na TikTok-u prikupila je 9,6 miliona lajkova, 121.000 komentara i 118.000 deljenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading