Ajfelov toranj
Foto: EPA/EPA Mohammed Badra

Jedan od simbola Pariza i mesto gde su mnogi momci zaprosili svoje devojke, od ponedeljka je zatvoren za posetioce. Zaposleni su stupili u štrajk zbog lošeg finansijskog menadžmenta Ajfelovog tornja, prenosi VoA.

Denis Vavasori, predstavnik sindikata CGT koji pretstavlja veliki broj zaposlenih u Ajfelovom tornju, naveo je da su članovi sindikata jednoglasno izglasali produženje štrajka. Vavasori kaže da radnici imaju nameru da istraju dok se njihovi zahtevi ne prihvate ali da se svakako nadaju da će uspeti da postignu dogovor sa pariskom opštinom, koja je i vlasnik ovog spomenika, pre početka letnjih Olimpijskih igara u julu.

Ovo obeležje Pariza, čija je izgradnja završenja 1889. godine za Svetski Sajam u cilju obeležavanja 100 godina od pada Bastilje i početka Buržoaske revolucije visoko je 330 metara. Prema podacima zvaničnog sajta Ajfelovog tornja, samo tokom 2022. godine ovaj spomenik je posetilo preko 6 miliona turista.

-Ne bi bilo dobro da se nastavi štrajk i tokom Olimpijskih igara. Za sada, izgleda da će štrajk trajati nekoliko dana, čak i nedelja.- rekao je Vavasori za AP.

BLOKADA U PARIZU: Radnici

Foto: Shutterstock

 

Cilj ovog štrajka je da se povećaju plate zaposlenima u skladu sa prihodima koje toranj ima od prodaje karata.

Vođe sindikata su više puta kritikovale poslovni model Ajfelovog tornja, navodeći da je zasnovan na preuveličanoj proceni broja posetilaca u budućnosti na uštrb troškova održavanja i plata zaposlenih.

Ajfelov toranj je obično otvoren 365 dana u godini. Ovo je drugi štrajk zaposlenih u poslednja tri meseca. Prvi štrajk je bio organizovan u decembru prošle godine kada je toranj bio zatvoren na jedan dan za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Ovaj štrajk je bio organizovan zbog pregovora oko ugovora.

Prošle godine, toranj je bio zatvoren za posetioce čitavih deset dana tokom masovnih protesta u Francuskoj protiv plana reformi penzionog sistema i povećanja starosnog uslova za penziju, piše telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading