arheologija
Foto: Alo/Shutterstock

Grobnica, skrivena unutar pećine, sadržala je ostatke osam ljudi i raznih životinja, verovatno zajedno sahranjenih u pogrebnim ceremonijama.

Svi materijali su opisani kao dobro očuvani i dalje se proučavaju u INAH-ovom centru Kintana Ro od strane šefa odeljenja fizičke antropologije Alana Ortega Munjoza.

Da bi pristupili mestu sahrane arheolozi su morali da pomere stenu koja je zapečatila otvor pećine što je nanelo nepredviđenu štetu njihovim nalazima. Koordinator projekta Hoze Antonio Rejes Solis rekao je u saopštenju da su istraživači videli da nakon uklanjanja stene, koja je blokirala ulaz u pećinu, su oštećeni zemni ostaci još jedne osobe koja je verovatno stradala prilikom zatvaranja pećine, ostavljajući donji deo tela spolja, a gornji deo unutra.

Nakon ulaza u grobnicu, istraživači su katalogizirali ostatke, kao i kosti domaćih pasa, jelena, armadila, ptica, kornjača i tigar ajkula. Dok se pretpostavljalo da neke kosti pripadaju telima životinja sahranjenih pored ljudi, druge su imale ogrebotine i deformacije karakteristične za oruđe. Osim zakopanih ostataka, na prednjem zidu pećine pronađen je i puž, nešto što su stručnjaci identifikovali kao dekorativni element Maja.

Svedočenja arheologa opisuju uslove unutar pećine kao posebno teške, jer mali ulazi, niski plafoni, nedostatak prirodnog svetla i opšta toplota i vlažnost otežavaju proces dokumentovanja. Pored fotografija, prostor će biti 3D skeniran, tako da će istraživači i građani moći da vide materijale i ostatke u izvornom stanju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading