Arheologija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Groš predstavlja Isusa Hrista na prednjoj strani, dok je na zadnjoj prikazan kralj zajedno sa Svetim Stefanom. Moneta je kopija venecijanskog groša (matapana) koji je bio najstabilnija valuta na Balkanu krajem 13. i početkom 14. veka zbog svoje težine i velike količine srebra. Međutim, na venecijanskom grošu su predstavljeni dužd u čije ime je moneta iskovana i Sveti Marko, pokrovitelj Venecije – navodi se u saopštenju bugarskog muzeja, prenosi Arkeonews.

Kako podsećaju, kralj Milutin je vladar koji uspeo da značajno teritorijalno raširi Srbiju na račun Bugarske, ali i Vizantije.

 

 

Problemi zbog srebrnjaka

Istoričar Stojan Novaković svojevremeno je opisao da je kada je Milutin zavladao Srbijom Mletačka republika počela da izdaje naredbe jednu za drugom „protiv tih dinara po mletačkom tipu skovanih“ zabranjujući naročito po Dalmaciji tečaj njihovim oštrim kaznama i zapovestima. Prva takva zapovest izdata je 3. maja, druga 29. oktobra 1282.

Zanimljivo je da je slavni pesnik Dante Aligijeri srpkog kralja (koga većina identifikuje kao Milutina, mada neki stručnjaci misle da je reč o Dragutinu) smestio u pakao, ali ga nije spomenuo u delu „Pakao“ svoje čuvene „Božanstvene komedije“ već u delu „Raj“ kada opisuje koga od hrišćanskih kraljeva tu neće sresti:

„… Pa opet progovori: ‚Do ovog kraljveskog konaka

nije dospeo niko ko nije verovao u Hrista,

pre i posle pošto ga na krstu razape rulja svakojaka.

Ali, vidiš: mnogi koji prizivaju ime Hrista

biće mnogo dalje od njega, sudnjeg dana,

od onog ko nije upoznao Hrista.

Šta će reći Persijanci vašim kraljevima

kada vide onu knjigu otvorenu

u kojoj se sve piše o njihovim zlodelima?

(…)

Tu će biti kralj Norveške i kralj Portugalije,

a sa njim onaj iz Raške koji je

loše upotrebio kalup iz Venecije!…‘“

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading