Arheologija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Drevne cigle sa imenima kraljeva Mesopotamije dale su naučnicima važan uvid u misterioznu anomaliju u Zemljinom magnetnom polju pre oko 3.000 godina, saopštio je Univerzitetski koledž Londona. U studiji objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) oni su opisali kako su promene u magnetnom polju ostale zabeležene u zrnima oksida gvožđa unutar glinenih cigli i kako su naučnici rekonstruisali promene zahvaljujući imenima vladara na njima.

Tim se nada da će korišćenje „arheomagnetizma“, kojim se traga za znakovima Zemljinog magnetnog polja u arheološkim ostacima poput drevnih cigli sa imenima vladara, pomoći u boljem datiranju drevnih predmeta.

Radioaktivni ugljenik i organski materijal

- Često zavisimo od metoda datiranja poput radioaktivnog ugljenika u istraživanju drevne Mesopotamije. Međutim, neki ostaci poput drevnih cigli i keramike ne mogu lako da se datiraju jer nemaju organski materijal. Ovaj rad pomaže u stvaranju hronološke osnove koja će omogućiti drugima da koriste arheomagnetizam za preciznije datiranje - rekao je Mark Altavil, profesor Instituta za arheologiju Univerzitetskog koledža Londona.

Zemljino magnetno polje slabi i jača tokom vremena, a promene stvaraju jedinstveni otisak na mineralima osetljivim na magnetno polje.

Mesopotamija

Profimedia

 

 

Tim je analizirao latentni magnetni potpis u zrnima oksida gvožđa u 32 glinene cigle sa arheoloških nalazišta Mesopotamije, na prostoru današnjeg Iraka. Jačina planetnog magnetnog polja utisnuta je u minerale kada su cigle napravljene, pre više hiljada godina.

U vreme nastanka svaka cigla imala je ime trenutnog kralja, čije vreme vladavine je uglavnom već utvrđeno. Utisnuto ime i izmerena jačina magnetnog polja u zrnima oksida gvožđa daje istorijsku mapu promena u jačini Zemljinog magnetnog polja.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading