automobili
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zimske gume su obavezne od 1. novembra, a predstojeći vikend će biti poslednja prilika za zamenu letnjih pneumatika. Prema vremenskoj prognozi, od ponedeljak nas očekuje naglo pogoršanje vremena sa padom temperature i susnežicom.

Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZBS) toleriše vožnju i sa letnjim gumama u tom periodu, ali samo ukoliko kolovoz nije pokriven snegom, ledom ili poledicom, što je i bio slučaj u prvoj polovini novembra, kada smo imali vremenske uslove daleko sličnije prolećnim, nego zimskim.

Međutim, vremenska prognoza za Srbiju već od ponedeljka najavljuje uslove adekvatne kalendaru - znatno više padavina, susnežicu i sneg u gotovo svim predelima preko 300 metara nadmorske visine i pad temperatura u pojedinim delovima dana ispod 7 stepeni Celzijusa. Upravo ta spoljna temperatura od 7 stepeni Celzijusa, po rečima saobraćajnih stručnjaka, predstavlja donju “granicu” ispod koje je upotreba zimskih guma preporučljiva čak i kada su kolovozi suvi, odnosno, bez snega i poledice.

"Na ovim temperaturama, letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje. Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici", kažu iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kako objašnjavaju saobraćajni eksperti, čak i pri brzini od samo 30 km/h po snegu zaustavićete se nekoliko metara dalje sa letnjim nego sa zimskim gumama pri iznenadnom kočenju, na primer, kada vam na kolovoz “izleti” pešak. Kako su pokazali testovi takvog kočenja na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja iznosi 68 metara, dok je sa zimskim gumama 57 metara, što nije nimalo zanemarljiva razlika.

Koje su kazne?

Ukoliko vas saobraćajna policija zaustavi sa letnjim gumama u zimskom periodu dok vozite po poledici, snegu i ledu, kazna je od 10.000 do 20.000 dinara za fizičko, odnosno od 60.000 do 800.000 dinara za pravno lice. Ukoliko ih još niste kupili, uradite to do kraja vikenda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading