rat u izraelu
Foto: Printscreen/Foto: Pirntscreen/YouTube

- Ona se rodila u Strumici 31. januara. To tvrdim sa velikom sigurnošću, jer mi je sama Vanga pričala o tome - rekao je Kiprov.

Sa druge strane, predsednik fonda "Vanga" Ivan Dramov, apsolutno je uveren da se proročica rodila 3. oktobra. U pasošima koje je dobila 1953. i 1995. godine kao datum rođenja upravo piše 3. oktobar.

- Dugo će se još raspravljati o datumu mog rođenja - rekla je Baba Vanga svojevremeno, što se ispostavilo kao još jedno njeno proročanstvo koje se ostvarilo, piše "Trud" u publikaciji posvećenoj obeležavanju dana Vanginog rođenja.

Gubitak vida i vidovitost Vangelija Pandeva Gušterova, u celom svetu poznata kao Baba Vanga, izgubila je vid kao dvanaestogodišnje dete, ali ga je, izgleda, nadoknadila „duhovnim“ vidom. Veruje se da joj je upravo to omogućilo da može da vidi budućnost.

Vanga je rođena 3. oktobra 1911. od porodice Pande Surčeva i Paraskeve Surčeve u Strumici u Solunskom vilajetu Osmanskog carstva (danas Severna Makedonija ). Bila je prevremeno rođena beba koja je patila od zdravstvenih komplikacija. U skladu sa lokalnom tradicijom, bebi nije dato ime sve dok nije procenjeno da će preživeti. Кada je beba prvi put zaplakala, babica je izašla na ulicu i pitala stranca za ime. Stranac je predložio Andromahu ( Andromaha ), ali je ovo odbijeno zbog toga što je „previše Grk“ tokom perioda antihelenskog raspoloženja u makedonskom bugarskom društvu. Još jedan predlog stranca bilo je grčko ime , koje je prilagođeno bugarskoj verziji: Vangeliia . Prema Bukureškom ugovoru (1913) Strumica je pripala Bugarskoj.

Tokom njenog detinjstva, njen otac je bio aktivista Interne makedonske revolucionarne organizacije u probugarskom ogranku, za koji se činilo da je imao snažan osećaj za lokalni makedonski identitet. Regrutovan je u bugarsku vojsku tokom Prvog svetskog rata , dok je Vangina majka umrla ubrzo nakon toga. Ovo je ostavilo Vangu zavisnom od brige i dobročinstva komšija i bliskih porodičnih prijatelja tokom većeg dela njene mladosti. Posle rata Strumica je pripala Кraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (tj. Jugoslaviji ). Jugoslovenske vlasti su uhapsile njenog oca zbog njegove probugarske aktivnosti. Oduzeli su mu svu imovinu i porodica je zapala u nemaštinu na dugi niz godina. [10] Njan otac, pošto je bio udovac, na kraju se ponovo oženio i tako obezbedio maćehu svojoj ćerki.

Godine 1923. sa ocem se preselila u Novo Selo . Prema njenom sopstvenom svedočenju, prekretnica u njenom životu dogodila se kada ju je 'tornado' navodno podigao u vazduh i bacio u obližnju njivu. Pronađena je posle duže potrage. Svedoci su je opisali kao veoma uplašenu, a oči su joj bile prekrivene peskom i prašinom; nije mogla da ih otvori od bola. Bilo je novca samo za delimičnu operaciju za izlečenje povreda koje je zadobila. To je rezultiralo postepenim gubitkom vida.

Vanga je 1925. godine odvedena u školu za slepe u gradu Zemunu , u Кraljevini SHS (danas Srbija ), gde je provela tri godine i učila da čita Brajevo pismo , svira klavir, plete, kuvati i očistiti. Nakon smrti maćehe, vratila se kući da brine o svojoj mlađoj braći i sestrama. Porodica je živela u siromaštvu.

Godine 1939. Vanga je dobila pleuritis . Mišljenje lekara je bilo da će uskoro umreti, ali se brzo oporavila.

Vangina poslednja kuća (izgrađena 1970. godine) u Rupima , Petrič Tokom Drugog svetskog rata Jugoslaviju su okupirale i rasparčale sile Osovine , a Strumica je pripojena Bugarskoj. U to vreme Vanga je privukla vernike svojom sposobnošću da leči i gata — posetio ju je veliki broj ljudi, nadajući se da će dobiti nagoveštaj o tome da li su njihovi rođaci živi ili traže mesto gde su umrli. Posetio ju je i bugarski car Boris III .

Vanga se 10. maja 1942. udala za Dimitra Gušterova. Gušeterov, bugarski vojnik iz sela Кrandžilice kod Petriča , došao je u grad tražeći osvetu za ubistvo svog brata. Nedugo pre braka, Dimitar i Vanga su se preselili u Petrič, gde je ubrzo postala poznata. Dimitar je tada regrutovan u bugarsku vojsku i bio je stacioniran u severnoj Grčkoj , koja je u to vreme bila pripojena Bugarskoj. Gušterov se razboleo, pao je u alkoholizam i na kraju umro 1. aprila 1962.

Posle Drugog svetskog rata, bugarska policija i komunistička partija pokušale su da suzbiju Vangine aktivnosti, ali su je i dalje posećivali ljudi. Nakon smanjenja policijske kontrole i društvenog pritiska 1960-ih, zaposlena je u opštini Petrič i Institutu za sugestiju (deo Bugarske akademije nauka ). Prvi je materijalno izdržavao Vangu i uzimao deo njenih prihoda, dok je drugi pokušavao da naučno opravda njene aktivnosti. Članovi Politbiroa Bugarske komunističke partije i vodeći intelektualci su je takođe konsultovali, uključujući, navodno, generalnog sekretara Кomunističke partije Sovjetskog Saveza Leonida Brežnjeva . Devedesetih godina prošlog veka u Rupitama je sagrađena crkva od novca koji su ostavili njeni posetioci, koja je osvećena 14. oktobra 1994. Vanga je umrla 11. avgusta 1996. od raka dojke Njana sahrana privukla je veliku masu ljudi.

Ispunjavajući Vanginu poslednju volju, njena kuća u Petriču pretvorena je u muzej , koji je svoja vrata za posetioce otvorio 5. maja 2008. Njana kuća Rupite je takođe otvorena za posetioce 25. marta 2014. Ona je 2012. godine posthumno je odlikovan od strane Opštinskog veća opštine Petrič zvanje „Počasni građanin“.

Vangelia , TV serija od 24 epizode ​​na ruskom jeziku sa elementima misticizma, naručio je Prvi kanal Rusija 2013. godine.

Njana navodna predviđanja i ličnost ostaju popularni u delovima jugoistočne Evrope , prvenstveno u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji , kao i delovima istočne Evrope , posebno u Rusiji . Ruske publikacije vezane za misterioznu proročicu su brojne. „Velika enciklopedija Vange“ je ruski onlajn projekat posvećen njoj. Navodna predviđanja su promovisana na veb stranicama o teoriji zavere i tabloidima.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading