noć veštica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U noći utorka na sredu svet obeležava dan koji su prvi proslavili stari Kelti pre 2.000 godina - Noć veštica odnosno Halloween. Danas je to drugi najveći komercijalni praznik posle Božića u Americi, a veoma je popularan i u Kanadi, Engleskoj i Irskoj.

Tog dana možete sresti vešticu, ali uz velike pretnje duša koje silaze na zemlju, prema verovanjima, a noću bi trebalo da prošetate ulicom. Tradicionalne maske koje skrivaju vaše lice trebalo bi da vam pomognu da se sakrijete od njih.

noć veštica

Foto: Shutterstock

 

1. Sam naziv Noć veštica datira iz 16. veka, a priča o dolasku duša na zemlju počela je dolaskom jednog hodočasnika u engleski grad Plimut.

2. Rezbarenje bundeve, takođe poznato kao Jack O'Lantern, potiče iz Irske. Ljudi ih takve stavljaju na prozore kako bi oterali zle duhove na praznik Samhain, koji počinje posle zalaska sunca 31. novembra i traje do jutra. Verovalo se da je granica između živog i duhovnog sveta te noći najtanja. Ta noć je navodno i veoma magična i veoma opasna.

3. Ukrašene kuće na Noć veštica deo su američke kulture, a čak 86 odsto Amerikanaca ih ukrašava. Prva proslava Noći veštica u SAD zabeležena je u Anoki u Minesoti još davne 1921. godine.

4. Prodaja sveća i bundeva američkoj privredi donosi prihod od čak 500 miliona dolara.

5. Prva čestitka za Noć veštica nastala je na samom početku 20. veka, a danas Amerikanci svake godine troše oko 50 miliona dolara na iste.

Narandžasta i crna su glavne boje

6. Narandžasta boja je, uz crnu, glavni simbol praznika, a zanimljivo je da je narandžasta, uz ljubičastu i srebrnu, jedina boja koja se ne može rimovati ni sa jednom rečju u rečniku.

7. Crne mačke se smatraju ikonama za Noć veštica, za koje se verovalo da pripadaju porodici veštica i da ih štite od negativnih uticaja.

noć veštica

Foto: Shutterstock

 

8. Ni kućni ljubimci nisu pošteđeni kostima, pa čak 10 odsto vlasnika maskira svoje ljubimce za Noć veštica.

9. Mnogi istorijski događaji su se desili na Noć veštica. Tog dana 1922. Musolini je postao premijer Italije, a 1926. Hari Hudini je umro u Detroitu.

10. Na festivalu u Minesoti u novembru ove godine izmerena je najveća bundeva na svetu. Imala je neverovatnih 821 kilogram.

11. Najbrže rezbarenje bundeve pripisuje se Džeriju Ajersu iz Baltimora koji je to uspeo da uradi za 37 sekundi.

12. Prema verovanju, ako vidite pauka te noći, to bi mogao biti duh voljene osobe koji vas čuva.

noć veštica

Foto: Shutterstock

 

13. Ako je verovati legendama, gledanjem u ogledalu žena može otkriti identitet svog budućeg muža. Iako ima mnogo varijacija, tipično je da sednete u ponoć ispred ogledala, pojedete jabuku i češljate kosu. U ogledalu bi trebalo da se pojavi silueta budućeg muža devojke.

Otrovne bombone

15. Noć veštica je jedini dan kada je deci dozvoljeno da traže takozvane otrovne bombone, a čak četvrtina njihove godišnje prodaje ostvaruje se upravo tokom obeležavanja ovog praznika. "Otrovni slatkiši“ su postali deo tradicije i roditelji su često plašili decu da će se otrovati. Činjenice govore da se ni jednom detetu do sada ništa nije dogodilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading