GFrejanje
Foto: Alo/Alo! Ilustracija A.V.

Još jedna zima, odnosno grejna sezona je pred nama, te je sada pravo vreme da razmotrimo opcije za uštedu energije i novca.

Velika većina ljudi će naredne mesece mahom provoditi kod kuće - onda kada ne radi, ili ako radi na daljinu, a bitno je postići kompromis: ugejati se, ali tako da računi ne odu u nebesa.

Hajde da, za početak, razbijemo jedan ustaljeni mit, a to je da je isplativije ako vam grejno telo radi stalno - to se posebno odnosi na inverter klime.

Doduše, ušteda novca za energiju ne odnosi se samo na to da li je grejanje isključeno ili isključeno, mada je to svakako deo toga. Stručnjaci iz engleskog Fonda za uštedu energije su došli do zaključka da ostavljanje grejanja na niskom nivou tokom celog dana, zapravo, nije jeftinija opcija.

Štaviše, ako koristite grejanje samo kada vam je potrebno - to je bolje za vaš bankovni račun. Ako razmišljate o gubitku energije, imajte u vidu da vaš dom konstantno gubi toplotu i energiju.

Drugim rečima, ako grejete kuću samo kada je to potrebno - onda gubite minimalnu količinu toplote i energije, i na taj način štedite i na jednom i na drugom aspektu.

Top saveti za uštedu energije i struje

Možda ste navikli da i zimi idete po stanu/kući u šortsu i majici na bretele, ali vreme je da promenite tu naviku. Nosite slojevitu odeću i imajte u vidu da je, generalno, zdravije da temperatura u sobi ne bude previsoka. S druge strane, pazite da ne bude ni previše hladno, jer se mogu zamrznuti cevi u zidovima ako su neaktivne, a pune tečnosti.

Proverite kako vam dihtuju prozori, možete nabaviti i trake za dihtovanje za okvir prozora. Osim toga, pobrinite se da unutrašnja vrata budu zatvorena, kako bi se grejanje održalo unutra.

Unapredite termostat koji imate, jer ako je staromodan - možete otkriti da postoji kašnjenje od 3-5°C, dok vam se bojler ponovo uključi. Naime, termostat kontroliše temperaturu vašeg doma tako što "komunicira" sa bojlerom, a kada vaš dom dostigne temperaturu koju ste podesili na termostatu, vaš bojler će se ugasiti dok temperatura ponovo ne padne ispod njega.

Vodite računa o tome kada grejete životni prostor, jer je jasno da nema svrhe paliti grejno telo kada niste tu.

Izolujte kotao: ako imate konvencionalan ili sistemski bojler sa cisternom za toplu vodu, ovo bi u tom slučaju moglo da vam pomogne da uštedite energiju i novac. Bojleri, kao što znamo, skladište vodu za vaše grejanje i toplu vodu, ali da li ste razmišljali koliko toplote možda curi?

Isključujte "energetske vampire" ako ih ne koristite, a to su aparati i tehnologija koja troši struju i kada se ne koristi: punjači, laptopovi, televizori, konzole za video-igre...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading