PREVAZIĐITE TUGU I BES U ČETIRI KORAKA Psiholozi otkrivaju  kako uspešno popraviti vezu nakon prevare
Foto: Shutterstock

Ako vi i vaš partner želite da preduzmete neophodne korake da se izlečite od afere, to se može učiniti, ali očekujte dug put. Evo nekoliko važnih radnji koje treba da preduzmete zajedno i koje mogu pomoći u popravljanju vaše veze.

Uverite se da postoji kajanje

Potrebno je da postoji adekvatan nivo kajanja. Dakle, ako ste partner koji je  varao, zaista morate da prihvatite da ste krivi i osetite duboko razočarenje i kajanje prvenstveno u sebe. Mora postojati dubok osećaj žaljenja i kajanja zbog onoga što se dogodilo, pa nikako ne smete dopustiti da umanjujete svoje delo.  Ako je vas prevario partner i ne osećate to kajanje od njega, to će biti nešto što ćete želeti da tražite kao polaznu tačku da se vratite na isti put. Ne usmeravajte ga ka tome da se ne kaje dovoljno ukoliko sam ne pokaže spremnost da ispravi svoju grešku. 

PREVAZIĐITE TUGU I BES U ČETIRI KORAKA Psiholozi otkrivaju  kako uspešno popraviti vezu nakon prevare

 

 

Budite iskreni o razlogu zbog kog se dogodila prevara 

Ovo je najteži korak i u velikoj meri će odrediti da li ćete oboje moći da idete napred. Nezadovoljene potrebe u vezi, loša komunikacija, poteškoće u vezi i zastarele rodne uloge mogu biti podsticaj za aferu. Neverstvo je veoma složeno, postoji mnogo dubine i složenosti zašto bi ljudi mogli da varaju i kako možete pronaći put da se vratite jedni drugima.

"Zašto se ovo dogodilo? Gde je došlo do sloma? Šta je to u vašoj vezi što je na kraju dovelo do toga da imate otvorena vrata da neko drugi uđe u nju?

Ali ako osoba koja je prevarila nije spremna da kaže zašto se to dogodilo - ili počne da ukazuje na krivicu, popravljanje stvari možda neće biti moguće. Razlog se ne može previše pojednostaviti, kao što je „ja sam muškarac“ ili „to se upravo dogodilo". Jedini način da se ponovo izgradi poverenje je da bude potpuno jasno zašto se to dogodilo, pa kada se suočimo sa sličnom situacijom u budućnosti, biće napravljen drugačiji izbor.

PREVAZIĐITE TUGU I BES U ČETIRI KORAKA Psiholozi otkrivaju  kako uspešno popraviti vezu nakon prevare

Foto: Shutterstock

 

Uklonite iskušenja

Ako je afera zaista, zaista gotova, preduzimanje fizičkih koraka za prekid kontakta sa trećom osobom i postavljanje granica je ključno za proces izlečenja vašeg partnera. „Brisanje kontakt informacija, blokiranje brojeva i uklanjanje kontakata na društvenim mrežama biće od suštinskog značaja. Krenite napred sa brutalnim poštenjem i pažnjom. Biti prevaren je štetno iz mnoštva razloga, ali jedan veliki faktor koji treba da se pozabavi da bi se to prevazišlo je nedostatak poštenja. Laž je veliki deo izdaje.Prevarant mora biti potpuno transparentan i odgovarati na sva pitanja. Ovaj nivo transparentnosti treba da traje onoliko dugo koliko je potrebno da se to poverenje ponovo izgradi. Kratkoročno izgleda ponižavajuće, ali je to uobičajeni mehanizam suočavanja.


Razmislite o radu sa licenciranim terapeutom

Nakon afere, može biti teško znati šta da radite ili čak odakle da počnete. Ako vam se čini da razgovori koje vodite sa svojim partnerom ne stižu nikuda, razmislite o saradnji sa licenciranim terapeutom koji može pomoći u vođenju procesa. Sposobnost terapeuta da bude neutralna strana u razgovoru pomaže da se identifikuju koje osnovne nezadovoljene potrebe mogu biti prepoznate i obrađene u odnosu u paru. Tokom ove istražne faze terapije, parovi često imaju sposobnost da traže razumevanje, pronađu saosećanje, imaju veći potencijal za rešavanje problema i napredovanje.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading