Požar u Hrvatskoj
Foto: EPA/EPA/STR

Francuski astrolog Nostradamus, čija se proročanstva čitaju i citiraju skoro 500 godina, ponovo je u centru pažnje britanskih tabloida, koji tvrde da je predvideo pakleni talas vrućine koji ovih dana zapljuskuje Evropu.

Kako piše Dejli star, čini se da se jedno od njegovih apokaliptičkih predviđanja obistinilo ovog leta, a u prilog toj tvrdnji navode se i ove Nostradamusove reči:

„Kao Sunce, glava će sjajno more spržiti: Živa riba Crnog mora da proključa. Kada Rodos i Đenova budu polugladni, lokalni ljudi će se potruditi da ih poseku."

Naravno, bukvalno prevedene zvuče potpuno nasumično i nerazumljivo, ali u tekstu pomenutog tabloida piše da je grčki Rodos jedna od najpogođenijih vrućina, sa temperaturom preko 40 stepeni. Pominje se i da su ostrvo zahvatili razorni šumski požari, koje je jedna Britanka koja je tamo bila na odmoru opisala kao da se stalno guši od dima.

- Osećali biste se slabo i glava bi vam bila vruća. Mogli ste da se razbolite, a mi smo izgubili apetit, nismo mogli mnogo da jedemo. U budućnosti, ako bih išla negde u južnu Evropu, išla bih u maju i izbegavala jul i avgust - rekla je Seli Urvin, nakon što je prethodno otkazala letovanje sa porodicom.

Još jedna lokacija koja se pominje u proročanstvu je Đenova, gde je izdato upozorenje na žuti toplotni talas, iako grad na severu Italije nije jedan od najteže pogođenih u Italiji.

U ostalim delovima zemlje temperature su prelazile 40 stepeni. Bilo je i više smrtnih slučajeva od toplote. Trenutna rekordna temperatura izmerena u Evropi je 48,8 stepeni Celzijusa. Izmeren je 2021. godine na Sardiniji, a meteorolozi upozoravaju da bi uskoro mogao da bude prevaziđen.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading