VEČITA DILEMA  Da li treba da perete veš kada je crveno slovo, sveštenici dali odgovor
Foto: Youtube/Printscreen

Na crvenom slovu u kalendaru Srpske pravoslavne crkve se ne radi, vreme je posvećeno Bogu.
Međutim, u današnje vreme kada se sve obaveze teško izvode, poslovi koji se moraju obaviti često ne mogu da čekaju pogodan dan, već se rade kada stignu.

Dosta je zabune kada je u pitanju pranje veša kada je crveno slovo. Bilo je razumljivo da je reč o nekim ranijim vremenima kada se veš prao u rekama i podrazumevao veliki fizički rad. Međutim, danas mašina za veš radi sve umesto nas. Gledajući drugačije, uporedićemo dve pozicije.

Objašnjenje Episkopa Grigorija i protojereja Aleksandra Sredojevića.

- Možda mašina radi, ali mi smo pokretači - objašnjava protojerej Aleksandar Sredojević, dodajući da je Bog uvek prisutan. Dakle, ne radi se samo o odmoru ruku, već i o vremenu posvećenom Bogu i molitvi.

- Ne treba da se bavite fizičkim radom. Na svetom proroku Jovanu ili Nikolaju, na primer, ne treba raditi fizički na zemlji, nego na duši. Posećivati hramove, kapele, a takođe, posebno kada su postovi, ali i van postova, činiti dobra dela. Posebno za napuštene, zaboravljene i ugrožene. Poželjnije je kada je crveno slovo da se ne pali veš mašina, da se ne čisti stan, da se ne ore njive, da se ne seje. Taj dan treba da bude posvećen vašoj duši. Sedmi dan posveti Bogu svome. Ovo je veoma važno i podseća na prolaznost, od zemaljskog do nebeskog sveta – napominje otac Sredojević.

Kuvanje i pranje posuđa je dozvoljeno. Ima hitnih zadataka, a važni su i ljudski motivi.

- Ne bi trebalo da radite uobičajene poslove na terenu. Ali ako seljaci beru da ne dođe do grada, oni to mogu da urade u Ime Božije. Kad se završi, odlaze u manastire, i deo tog prihoda daju siromasima, u znak zahvalnosti Bogu i velikodušnosti. Razlika je i u poslu: zločinac koji opljačka poštenog čoveka, uzme mu tašnu i novčanik i doktor koji operiše nekoga i spase mu život. Bitna je vrsta posla, da li se pomaže i čini dobro – rekao je otac Sredojević. Vladika Grigorije je na ovu temu rekao nešto drugačije.


Često dobijam pitanja da li se kućni poslovi mogu obavljati na crkvene praznike? Da li je dozvoljeno uključivanje mašine za pranje veša, čišćenje stana, peglanje veša?

Odgovor je: da, može. U većini slučajeva, verovanje da kućne poslove ne treba obavljati crvenim slovima potiče iz sujeverja, a ne iz istinskog poštovanja sveca ili praznika koji se slavi tog dana. Ako je istinski posredovano poštovanjem, onda to pre svega treba da se iskaže odlaskom na liturgiju, molitvom ili, na primer, izbegavanjem ogovaranja i psovki, a ne da se svodi na jednostavno uključivanje ili nepaljenje mašine za pranje veša. I ovde je – kao i u slučaju pogrešnih uverenja o kojima sam ranije pisao i govorio – reč o promeni teza i pomeranju težišta sa suštine na formu. Zaista verujem da Bog ne gleda ko je šta uključio, isključio ili pomerio. Njega mnogo više zanima kako se odnosimo prema drugima – bližim i dalekim, zanimaju ga naša osećanja, namera i volja – napisao je vladika u opisu objave koju je podelio na svom Instagramu, a potom je u videu dodatno potkrepio primerima:

- Zamislite samo da je praznik i mi kažemo: danas ništa ne radimo, ali idemo u restoran. Onda nas tamo služe konobari, koji su kao i mi hrišćani i koji trče i rade, a mi mislimo da smo nešto bolji od njih. Međutim, nismo, jer su oni u tom trenutku bolji od nas jer nam služe – počeo je, pa se prisetio detinjstva: - Zanimljivo je i moje sećanje na detinjstvo, kada su se ljudi u mom selu odmarali od poljskog rada. Oni tog dana praznika nisu išli u crkvu, već su se kartali i svađali se. Zatim je zaključio primerom iz Svete Gore i manastira u kome je živeo, prenosi ATV.

– Na Svetoj Gori, koliko se sećam, i u manastiru u kome sam živeo sa vladikom Atanasijem, posle službe, da je liturgija, naravno, na praznik i na crveno slovo, ručali bismo, a onda bismo radili. Išli smo na naše audicije. Dakle, rad sam po sebi nikada ne može biti zao. Međutim, nepoštovanje praznika i svetitelja kojeg tog dana slavimo ogleda se u tome šta mislimo i kuda su naše misli i postupci usmereni, a ne u sedenju i nečinjenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading