SRBI LIČNE PODATKE DELE ŠAKOM I KAPOM Svaki deseti bio je žrtva zloupotrebe, "u teretani čak tražili otisak prsta"
Foto: Alo!

Svest građana o zaštiti ličnih podataka polako raste, ali su podaci sve ugroženiji – pokazuje istraživanje poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i OEBS-a. Većina i dalje ne razume sve mogućnosti zloupotreba, koje su sve češće, zbog dominacije interneta i korišćenja veštačke inteligencije. Najugroženiji su najstariji i najmlađi.

Ime i prezime, adresa, JMBG, zdravstveni karton, bankovni račun. Iako se većina građana plaši da im kriminalci i prevaranti ne pristupe, o zaštiti se ne vodi dovoljno računa. Svaki deseti građanin bio je žrtva zloupotrebe. Kada se to dogodi, u pomoć pre zovu policiju nego poverenika.

Podaci su sve ugroženiji, sve više nam ih uzimaju, sa našim znanjem ili bez njega. I to, gotovo na sve strane. Rizik uvećava ubrzana digitalizacija i korišćenje veštačke inteligencije. Zato se mora povećati svest o zaštiti.

"Naši podaci, to ću istaći hiljaditi put postali su bukvalno jedna od najvrednijih imovina i na nama svima, a posebno na povereniku i njegovoj službi je da ukazuju građanima da ukoliko ne bi svoj novac delili šakom i kapom na sve strane, dragocenosti, nakit, pa ne treba da daju ni svoje podatke", rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Agnes Bodens iz OEBS-a navodi da je cilj da doprinosimo podizanju svesti građana o tome da imaju pravo na zaštitu privatnosti, ali i svesti javnih institucija, privatnih kompanija o načinu prikupljanja tih podataka.

Godišnje se zabeleži oko 300 pritužbi na zloupotrebu ličnih podataka. Ostao je upamćen primer kada je teretana tražila otisak prsta za članarinu. Nakon prijave i reakcije poverenika, teretana je prestala sa takvom praksom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading