BEZ OVOG NE KREĆITE NA PUT Svi misle neće mene, a jedna Srpkinja sedativ i tabletu platila 200 evra
Foto: Printscreen

Nemojte rizikovati, jer ukoliko vam se nešto desi trošovi lečenja na letovanju su papreni u inostranstvu!

"Dragi ljudi, kada putujete na odmor ili bilo gde, nemojte nikako zaboraviti da platite putno osiguranje! Nažalost, mnogi i dalje misle: "Ma, valjda neće"! Da li hoće ili neće, to se nikad ne zna. Maločas je jedna gospođa platila pregled, jednu injekciju sedativa i jednu tabletu probiotika, 200 evra! I obavezno ponesite redovnu terapiju! I uobičajeni sadržaj "kućne apoteke"", upozorila je jedna korisnica Tvitera.

Jedna devojka je dodala da je godinama bila nedisciplinovana po tom pitanju, sve dok jedan njen poznanik nije doživeo zdravstvenu situaciju da bi bez osiguranja troškove lečenja platio desetine hiljada evra.

"Skoknula do Mađarske na bazen (40ak km udaljeno) bez osiguranja. Pala, razbila glavu. Jedva ih namolila da mi stave rusku kapu, da se vratim u Srbiju. Nisu mi naplatili, jer... samo previjanje. Od tada nigde bez osiguranja, pa neka je samo za jedan dan", navodi se u jednom od komentara.

Bilo je korisnika koji nisu uplaćivali osiguranje, pa su doživeli neprijatnosti.

"To ne propuštam, otkad je pre mnogo godina drugarica platila u protivvrednosti 100 evra injekciju protiv alergija zbog ujeda ose. U Bugarskoj", dodala je jedna korisnica.

Inače, polisa putnog zdravstvenog osiguranja košta između 10 i 30 evra po osobi i više se isplati kupiti porodični paket, a cena zavisi od destinacije, broja osoba i godišta osobe koja ga uplaćuje.

Međutim, ukoliko planirate da boravite ili letujete u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Turskoj ili Tunisu, ne morate kupovati polisu zdravstvenog osiguranja, s obzirom na to da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa ovim zemljama o uzajamnom pružanju hitnih medicinskih usluga! Zapravo, naši građani koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu mogu dobiti hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO u ukupno 20 zemlja sa kojima RFZO ima potpisane sporazume o pružanju hitnih medicinskih usluga.

Potrebno je samo da na put krenu sa potvrdom za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, koju će dobiti kada nadležnoj filijali RFZO dostave važeću karticu zdravstvenog osiguranja i izveštaj izabranog lekara kojim dokazuje da ne boluju od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi. Izdavanje potvrde je besplatno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading