Foto AP
Foto: AP/Foto AP

Limu je osnovao konkistador Francisko Pizaro 18. januara 1535. godine kao Ciudad de los Reyes (Grad kraljeva). Današnje ime grada, koje je postalo službeno u 17. veku, potiče od Quechua naziva za reku Rimac, Lima, što na kečuanskom znači „govornik“.

Godine 1821, posle proglašenja nezavisnosti Perua, Lima je postala glavni grad države. Tokom rata Čilea, Bolivije i Perua od 1879. do 1983, čileanska vojska je okupirala grad, kada je poginulo oko 175.000 stanovnika. Na trgu sv. Martina je 28. juna 1921. godine proslavljena stogodišnjica nezavisnosti Perua postavljanjem skulpture osloboditelja, generala Marijana Beulireja.

Početkom 20. veka Lima je imala oko 140.000 stanovnika, a do 1960-ih je prešla brojku od milion stanovnika, uglavnom jer je privlačila stanovnike iz celog regiona. Danas su glavni problemi grada prenaseljenost i zagađenost, koji pokušavaju da se reše izgradnjom podzemne železnice koja do sada ima liniju dugu 10 km, a taksiji smeju da voze samo na prirodni gas od 2011. godine.

Katedrala i obližnji samostan sv. Franje smatraju se najuspelijim arhitektonskim kompleksom u Latinskoj Americi. Katedrala u Limi je sagrađena od 1535. do 1625, a 1746. godine je delimično obnovljena nakon potresa. U njoj se nalazi grobnica osnivača Lime, Franciska Pizara.

Samostan sv. Fanje (Convento de San Francisco) ima vrednu kolekciju slika i hiljade knjiga.

Turistička atrakcija je i glavni gradski „Trg od oružja“ (Plaza de Armas), na kome se nalaze gradska skupština, predsednička palata, izgrađena 1938. godine, kao i crkve iz 16. i 17. veka, Merced i San Pedro. Sjaj života bogatih iz doba Potkraljevine Peru dočaravaju stare palate u gradu: Aliaga, Gojoneche i Tore Tagle.

Na ušću reke Rimac se nalaze ostaci velikog svetilišta kulture Pachacamac. Svetilište je posvećeno istoimenoj boginji. Hram Puklana u četvrti Miraflores potiče iz 400. godine, i bio je važno upravno središte kulture Lima.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading