JAGODE NAM PAKUJU ZATVORENICI Fotografija na mrežama zapanjila Srbe: "Pametno, neka zarade ono što pojedu!"
Foto: Alo.rs

Na društvenim mrežama pojavila se objava fotografije koja je pokrenula polemiku i lavinu šala na tu temu, ali je naterala građane da postave razna pitanja: "Proizvođač: Zatvor Smederevo? Kako je to moguće? Zatvorenici nam pakuju hranu?". Dakle šta je po sredi? U pitanju je fotografija upakovanih jagoda, a na pakovanju piše: "Proizvođač: Zatvor Smederevo".

Odgovor je jasan - kako bi povećali šanse za zaposlenje po isteku kazne, osuđenici u zatvorima u Srbiji obučavaju se za niz deficitarnih zanimanja i proizvode praktično "od igle do lokomotive". Izrada plana obuke vrši se u skladu sa rezultatima analize tržišta, a ni u jednoj diplomi i sertifikatu ne navodi se da je dobijena u nekom od kazneno-popravnih zavoda, da bi se izbegla eventualna stigmatizacija u zajednici. Takva je situacija u OZ u Smederevu gde osuđenici gaje jabuke, šljive i jagode.

Na skoro dva hektara ekonomije OZ Smederevo osuđenici gaje jabuke (oko 3.000 stabala) i šljive, dok se na iznajmljenoj površini od 0,8 hektara nalaze zasadi jagoda na foliji. Jabuke i jagode se čuvaju u novoizgrađenoj hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, a tu su i dve komore za povrće, kapaciteta od po osam tona. Višak voća sa ovih plantaža plasira se na domaće i rusko tržište preko registrovanih veleprodajnih kuća u Srbiji.

Takođe, proizvode se i krompir, paradajz, šargarepa, luk... Organizovana je i stočarska proizvodnja do 100 svinja, oko 15 krmača i oko 80 grla ovaca. Tovilišta i prasilišta su kompletno renovinara. Gaji se i oko 1.000 tovnih pilića. Štaviše, uzgajaju se i žitarice od kojih se pravi hrana za stoku. Višak i biljnog i životinjskog materijala prodaje se na tržištu. "Meso sa ove ekonomije u potpunosti zadovoljava potrebu za ishranom osuđenih i pritvorenih lica u ovom zavodu, dok se i sa povrćem u najvećoj meri zadovoljava ishrana ovih lica, a manji deo se kupuje", istakli su ranije iz UIKS.

Komentari na fotografiju, osim gore navedenih, su se samo nizali: "Pametno, da zarade ono što pojedu!", "I tamo se radi i gaji voće, nauči se nešto... Pa nije to loše...", "Jagoda je jagoda ma gde iznikla", "Bar nije GMO"...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading