Papir
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nekako se poseći na papir čini kao nevažna stvar, ali zapravo se događa, bez obzira na to koliko neverovatno zvuči. Ono što nas iznenađuje jeste intenzitet bola koji takav mali rez izaziva, kao i dužina vremena potrebna za zarastanje rane, ali stručnjaci i za ovu pojavu imaju objašnjenje.

U našim prstima se nalazi gust raspored nervnih završetaka, što objašnjava zašto čak i mala posekotina od papira izaziva jak bol. Takođe, ivica papira je na neki način nazubljena, što znači da su rezovi takvi da im je potrebno više vremena da zacele. Ovaj fenomen je vidljiv pod mikroskopom kada se pogleda ivica papira.

- Postoji i psihološki element iznenađenja jer se povreda dešava vrlo brzo i nemamo vremena da reagujemo. Takođe, budući da ne očekujemo da nas povredi papir, osećaj bola je intenzivniji nego kada se posečemo nožem - mišljenja je dr Hejli Goldbak, dermatolog iz medicinskog centra "UCLA Health".

Uz bol i sporo zaceljivanje

Osim što je posekotina od papira neočekivano bolna, često se dešava i da sporo zarasta. Jedan  od razloga zašto to može da potraje i nekoliko dana je što se nalazi na rukama koje neprestano koristimo, što pak dovodi do stalnog otvaranja rane.

- Kako je ivica papira nazubljena i ovakav rez nije glatak, zahteva više vremena da zaceli. Takođe, s obzirom na to da je papir napravljen od drvenih vlakana, pamuka ili drugih materijala, sitni delovi mogu da ostati u rani i izazvati upalu. Zato je važno odmah isprati takvu posekotinu sa sapunom i vodom - dodaje dr Goldbak.

Umesto da se držite starih verovanja o ostavljanju rane otvorenom kako bi se stvorila krasta i brže zarasla, preporučuje se održavanje rane vlažnom ispod zavoja ili flastera. Vlažna sredina pomaže bržem zaceljivanju jer se oštećene ćelije brže regenerišu. Takođe, rane su manje bolne kada su vlažne, poručuje dr Goldbak, piše informer.rs.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading