Shutterstock
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Dve zgrade zadržavaju prepoznatljive likove: Muzej Škotske smešten je u modernoj zgradi koja je otvorena 1998. godine, dok je bivša zgrada Kraljevskog muzeja započeta 1861, a delimično otvorena 1866, sa viktorijanskom fasadom venecijanske renesanse i velikom centralnom halom sa konstrukcijom od livenog gvožđa koja se diže celom visinom zgrade. Ova zgrada podvrgnuta je značajnoj obnovi i ponovo otvorena 29. jula 2011. godine, nakon trogodišnjih radova na obnovi i proširenju zgrade, vrednim 47 miliona funti.

Nacionalni muzej sadrži kolekcije nekadašnjeg Nacionalnog muzeja antikviteta Škotske. Pored nacionalnih zbirki škotskih arheoloških nalaza i srednjovekovnih predmeta, muzej sadrži artefakte iz celog sveta koji obuhvataju geologiju, arheologiju, prirodnu istoriju, nauku, tehnologiju, umetnost i svetsku kulturu.

Istorija

Za istoriju muzeja može se reći da počinje 1780. godine osnivanjem Društva antikvara Škotske, koje i dalje postoji, ali čija je zbirka arheoloških i drugih nalaza preneta vladi 1858. godine kao Nacionalni muzej antikviteta Škotske, od 1891. deli istu zgradu sa Škotskom nacionalnom galerijom portreta. Godine 1861. započeta je gradnja Industrijskog muzeja Škotske u ulici Čembers, a princ Albert je položio kamen-temeljac. Godine 1866. preimenovan je u Edinburški muzej nauke i umetnosti, 1888. godine zgrada je završena, a 1904. godine institucija je preimenovana u Kraljevski škotski muzej.

Organizaciono spajanje Nacionalnog muzeja antikviteta Škotske i Kraljevskog škotskog muzeja dogodilo se 1985. godine, ali dve kolekcije su zadržale odvojene zgrade do 1995. godine. Potom, 1998. godine otvorena je nova zgrada Muzeja Škotske, pored zgrade Kraljevskog muzeja, i povezana s njom. Glavni plan preuređenja viktorijanske zgrade i dalje integracije arhitekture i kolekcija pokrenut je 2004. godine, a 2006. godine oba muzeja formalno su spojena u Nacionalni muzej Škotske. Stara zgrada Kraljevskog muzeja zatvorena je za preuređenje 2008. godine, a pre ponovnog otvaranja u julu 2011. godine.

Arhitektura

Izgradnja je započeta 1861. godine i odvijala se u fazama, pri čemu su se neki delovi otvarali i pre nego što su drugi započeti da se grade. Prvobitni deo zgrade završen je 1888. godine. Dizajnirao ga je građevinski inženjer kapetan Fransis Fauke, koji je takođe odgovoran za Kraljevski Albert Hol (Royal Albert Hall). Eksterijer, dizajniran u venecijanskom renesansnom stilu, sa glavnom dvoranom preplavljenom svetlošću ili Velikom galerijom, inspirisanom Kristalnom palatom.

Muzej je nastavio sa brojnim proširenjima u zadnjem delu zgrade, posebno u tridesetim godinama prošlog veka. Zatim je 1998. godine otvoren Muzej Škotske koji je interno povezan sa zgradom Kraljevskog muzeja. Glavnom rekonstrukcijom 2011. godine iskorišćen je nekadašnji skladišni prostor za formiranje zasvođene ulazne hale od 1.400 kvadratnih metara na nivou ulice. To je uključivalo spuštanje nivoa poda za 1,2 metra. Bilo je moguće dodati i liftove i pokretne stepenice.  

Zgrada se sastoji od geometrijskih, korbizjeovskih formi, ali takođe ima brojne oznake Škotske, poput brohova i odbrambene arhitekture u obliku zamkova. Presvučena je zlatnim peščarom, koga je jedan od njegovih arhitekata, Gordon Benson, nazvao „najstarijim eksponatom u zgradi“, što je karakteristika škotske geologije. Zgrada je bila nominovana za Stirlingovu nagradu 1999. godine.

Neprocenjive zbirke

Galerije u novijoj zgradi predstavljaju istoriju Škotske hronološkim redom, počevši od praistorije do ranog srednjovekovnog perioda, na najnižem nivou, do kasnijih perioda na višim nivoima. Viktorijanska zgrada, ponovo 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading