KINA ŽELI POVEĆANJE STOPE NATALITETA Sledi brak "novog doba" i kultura rađanja dece
Foto: AP/Tanjug/Ap

Udruženje za planiranje porodice, nacionalno telo koje sprovodi vladine populacione mere, pokrenuće projekte kojima je cilj da podstaknu žene da se udaju i rađaju, piše u ponedeljak list "Global Times".

U fokusu je promovisanje braka, rađanje dece u pogodnom dobu, podsticanje roditelja da ravnopravno učestvuju u podizanju potomstva i suzbijanje zastarelih običaja kao što je "kupovina mlade", navodi list. 


- Društvo mora snažnije da vodi mlade ljudi prema konceptu braka i rađanja dece - rekao je demograf He Yafu. 
 
Novi projekti oslanjaju se na brojne postojeće mere koje kineske provincije sprovode kako bi podstakle građane na roditeljstvo, poput poreskih olakšica, subvencionisanog stanovanja i besplatnog školovanja za treće dete. 
 
Kina je od 1980. do 2015. sprovodila politiku "jednog deteta", koja je dovela do demografskih promena i rezultirala time da je Indija postala majmnogoljudnija zemlja na svetu. Ograničenje je od tada podignuto na troje dece. 
 
Zabrinuti zbog prvog pada broja stanovnika u poslednjih 60 godina i sve starije populacije, vladini savetnici su u martu predložili da se neudatim ženama omogući zamrzavanje jajnih ćelija i postupak veštačke oplodnje, neke od mera koje bi trebalo da povećaju stopu fertiliteta. 
 
Brojne žene ne žele da imaju decu zbog velikih troškova dečje opreme ili zbog toga što bi morale da prekinu karijeru, a još uvek je ogroman problem i polna diskriminacija. 
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading