SOLIDARNOST SA DEVOJČICAMA Dečaci iz Avganistana ne idu u školu: Ovo pokazuje da se talibani nisu promenili
EPA

Veliki broj dečaka u Avganistanu ne ide u školu u znak solidarnosti sa vršnjakinjama, nakon što su talibani otvorili škole za dečake, ali ne spominju prisustvo devojčica u učionicama.

Novo Ministarstvo obrazovanja pod vladavinom talibana u petak je u saopštenju naredilo zvaničnicima da nadgledaju ponovno otvaranje privatnih i javnih škola i drugih akademskih institucija u zemlji počev od subote za učenike osnovnih i srednjih škola.

U saopštenju se, međutim, ne spominju devojčice.

- Svi muški učenici i muški nastavnici moraju da budu prisutni u školama - navodi se dalje.

Dok je devojčicama do 12 godina dozvoljeno da uđu u učionice, talibanski razlozi zbog kojih ćute o onima iznad ove starosne grupe su zato što je ovo vreme kada devojčice počinju da dobijaju menstruaciju kao deo svojih tinejdžerskih godina, tvrde stručnjaci.

Zbog toga su brojni učenici odbili da odu na nastavu i odlučili da se solidarišu sa devojčicama.

- Danas nisam otišao u školu kako bih pokazao neslaganje sa talibanima i protestovao zbog zabrane devojčicama da idu u školu - rekao je Rohulah (18).

On je dodao kako žene čine polovinu društva.

 

 

- Ovo pokazuje da se talibani nisu promenili. Neću se pojaviti u školi dok se ne otvore i škole za devojčice - poručio je on, prenosi Independent.

Lideri talibana obećali su podršku obrazovanju i zapošljavanju žena, ali postoje izveštaji da žene vraćaju sa posla kući.

Nastavnica iz Avganistana Kudsia Kvanbari rekla je da bi dečaci i studenti trebali da bojkotuju školu.

- Da sam ja dečak, ne bih išla u školu sve dok moja sestra ne bude mogla da pohađa nastavu - napisala je u objavi na Fejsbuku.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading