IMATE LI PLANOVE ZA VIKEND Asteroid će u nedelju proći veoma blizu Zemlje
Foto: Pixbay

Očekuje se da će asteroid po imenu 2023 JK proleteti pored Zemlje u nedelju, promašivši našu planetu za nešto više od 1,6 miliona kilometara.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog aviona. Asteroid JD4 – koji je otprilike iste veličine kao 2023 JK – takođe će proći u nedelju, promašivši Zemlju za skoro dvostruku udaljenost. NASA predviđa naporan vikend u svemiru – još tri asteroida će proći nedaleko od Zemlje: Plavi mermer veličine autobusa, 2023 JL2 veličine aviona i HG11 – samo sedam metara u prečniku – koji će se približiti na 4,5 miliona kilometara .


Prolazak JK 2023 može biti veoma opasan u poređenju sa drugim plutajućim stenama, ali čovečanstvo ne bi trebalo da menja svoje planove za vikend. Poređenja radi, Mesec je 380.000 kilometara od Zemlje, a u retkim prilikama da asteroidi udare na našu planetu, obično se ne dešava mnogo. Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu loptu i izgori pre nego što stigne na površinu“, objavila je NASA. Međutim, pre oko 65 miliona godina, asteroid veličine planine je zbrisao dinosauruse i većinu ostatka života na Zemlji.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading