LEGENDA O JORGOVANU KRIJE POTRESNU PRIČU Evo zbog čega za Uskrs treba da ga ima svaka hrišćanska kuća
Foto: Shutterstock

Jorgovan se od davnina gaji u vrtovima zbog krupnih, lepih i mirisnih cvetova. To je jedna od biljaka koje preživljavaju sve epohe i stilove, a simbolično se povezuje sa obnovom i romantikom.

Od davnih vremena cvetovi jorgovana su se koristili za čišćenje kuće od zlih duhova, blagoslov, dozivanje pozitivne energije… Jorgovan je simbol radosti i života.

JELENA ANŽUJSKA

Legenda kaže da je jorgovan u Srbiju došao u 13. veku za vreme kralja Uroša Velikog. On je naime svojoj ženi, Jeleni Anžujskoj, koja nikako nije mogla da se navikne na Srbiju, doneo biljku jorgovana iz Francuske gde je ona odrastala, da bi se osećala kao kod svoje kuće. Od tada jorgovan, zahvaljujući svom izgledu i raskošnosti, počinje da se gaji u našoj zemlji.

Legende o jorgovanu


Postoji zanimljiva hrišćanska legenda o tome kako je jorgovan nastao, odnosno kako je dobio svoj prepoznatljiv cvet i opojan miris.

Naime, kada su razapeli Hrista, Bogorodica je tužna i u očaju tumarala, ne znajući kuda ide. Sela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća i onako iznurena, zaspala. Tada je sa drveta, polako počelo da pada lišće i nežno je pokrivalo.

Kada se Presveta probudila bilo joj je toplo. Videla je lišće po sebi, a kada je pogledala u drvo, ono je bilo potpuno golo. Tada je blagoslovila drvo rečima: “Budi blagosloveno i mirišljavo zauvek.” U tom trenutku, drvo je opet olistalo i dobilo prelepo cveće.

Antička grčka legenda kaže da je mladi Pan bog šuma i polja, jednog jutra sreo prelepu nimfu Syringa. On se divio njenoj gracioznosti i lepoti i odlučio je da popriča sa njom. Međutim ona se uplašila i pobegla. Pan je probao da je sustigne ali je iznenada natrčao na mirišljavi grm jorgovana i tada su mu odjednom krenule suze iz očiju. Nakon toga je počeo da čini dobra dela svima, a ime Syringa je postalo latinsko ime za jorgovan.

Jedna legenda kaže da su jorgovani nastali  kada je Proljeće oteralo sneg i podiglo Sunce u visine. Sunce se srelo s Dugom i zajedno su nastavili put  prema nebeskim visinama.

Na tom  putovanju Proleće je skupilo u naručje nešto zraka Sunčevih i pomešalo ih s malo Duginih boja. Počelo ih posipati Zemljom i kad je Proleće stiglo do severa, ostale su samo bela i ljubičasta boja. Bacilo je boje na nisko grmlje i raslinje i ono je procvalo jorgovanom.

Lako se gaji

Ova biljka nije zahtevna kada je reč o uslovima za gajenje, tako da će uspeti ako ga gajite i u posudi. Ako se odlučite za gajenje jorgovana, možete ga posaditi u nekom delu vrta u kombinaciji sa drugim biljkama.

Ova biljka cveta u rano proleće kao jedna od prvih cvetajućih vrsta. Nakon toga ostaje lepi zeleni žbun koji je sam po tebi dekorativan. Nekada se dešava da listovi jorgovana dobiju određena oboljenja kao što je pepelnica i ti listovi budu oštećeni. Ipak to ne mora da vas brine, biljka će svake godine ponovo izrasti.

Postoje i lekovite vrste

Osim toga što je prvenstveno dekorativna biljka, on spada i u lekovite vrste. Njegovi listovi i cvetovi se mogu koristiti za različite preparate, te je zbog toga veoma cenjen. Osim toga, seme kasnije koje ostane nakon cveta se koristi u različite medicinske svrhe. 

Veoma je popularna biljka u homeopatiji, a često se koristi za lečenje reumatskih bolesti. Jorgovan je koristan i za lečenje probavnih tegoba, poput dijareje. U zemljama u kojima vlada malarija, kora drveta i kora omotača ljuske semena se koriste u terapiji protiv nje.

Groznica i oralna oboljenja kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), problemi sa crevima i varenjem, kašalj, bronhitis, kamen u bubregu i bronhitis, leče se ili ublažavaju listom jorgovana.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading