EVO KADA POČINJE LETNJE RAČUNJANJE VREMENA Ne zaboravite pomeriti kazaljke na satu
Foto: Pixabay

Ovaj vikend označava početak letnjeg računanja vremena, prakse osmišljene da bolje iskoristi promenu dnevnog vremena dok Zemlja kruži oko Sunca. Letnje računanje vremena počinje u nedelju, 26. marta 2023. godine, pomeranjem za jedan sat unapred.

Letnje računanje vremena počinje poslednje nedelje u martu, tako da će se pomeranjem za 60 minuta unapried vreme u dva sata računati kao tri sata.

Postoji nekoliko priča o nastanku koncepta letnjeg računanja vremena, a mnogi ističu da je sve počelo inicijativom Bendžamina Frenklina, ali to nije sasvim tačno.

Frenklin je napisao satirično pismo za The Journal of Paris (gde je živeo 1784.) sugerišući da će grad uštedeti 64 miliona u vosku za sveće ako građani ustanu da prate sunce.

Osnovna ideja je možda postojala, ali letnje računanje vremena nije napredovalo više od jednog veka. Posle Franklina, britanski građevinar po imenu Vilijam Vilet lobirao je kod parlamenta da promeni vreme u aprilu i septembru kako bi iskoristio duži letnji dan, ali nije uspeo.

Prvi grad koji je uveo letnje računanje vremena bio je Tander Bej u Kanadi 1908. kako bi se sačuvala dnevna svetlost u zimskim mesecima, dok je prva zemlja koja je uvela letnje računanje vremena bila Nemačka 1916. godine. Naredno pomeranje sata biće 30. oktobra, kada je planirano vraćanje na zimsko računanje vremena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading